Auditul financiar, vacă de muls

ORADEA – Experţii contabili din România sunt discrininaţi în propria ţară. Şi asta nu de acum ci din 1999. „OUG 75/1999 a desfiinţat pur şi simplu calitatea de expert contabil român, întrucât i s-a îngrădit acestuia accesul la activitatea de audit statutar. Observatii la proiectul de lege al auditului

Pentru a face audit, un expert contabil român trebuie să o ia de la capăt cu un nou examen de acces, un nou stagiu şi un nou examen de aptitudini”, reclama Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), prezent duminică la Oradea cu ocazia inaugurării noului sediu al CECCAR Bihor. Şeful CECCAR zice că această situaţie este unică în lume şi poate fi explicată prin faptul că autorii ordonanţei sau nu au ştiut sau au ignorat faptul că profesia de contabil este un întreg formată din mai multe activităţi, dintre care una foarte importantă este auditul financiar. „Acest aspect a fost sesizat şi de experţii Băncii Mondiale care au făcut propuneri de remediare a situaţiei”, spune Marin Toma.

După aderare

„În toate discuţiile cu Camera s-a motivat că nu există bază legală pentru rectificarea situaţiei, cu ocazia dezbaterilor pentru elaborarea noului proiect de lege am constatat că nu există voinţă”, conchide Toma.

Au crezut că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană lucrurile vor reveni la normal, dar s-au înşelat. Autorităţile, la care este pâinea şi cuţitul, fac pe dracul în patru să aplice regulile europene aşa cum le convine. „Prin transpunerea Directivei 8 în prezentul proiect este scos în evidenţă caracterul antinaţional al acestuia. Conform proiectului, un expert contabil dintr-o ţară latino-continentală sau un chartred accountant dintr-o ţară anglo-saxonă vor putea să se înregistreze şi să facă audit statutar în România, dar expertul contabil român trebuie să repete un examen de acces, un stagiu şi un nou examen de aptitudini”, subliniază preşedintele CECCAR. Acelaşi expert contabil român este recunoscut în toate ţările UE şi nu numai.

În prezent, peste 150 de experţi contabili români, fac audit în lume, şi au referinţe foarte bune.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !