Aurarii la recurs

Aurarii la recurs
Deva – În procesul ce a avut loc vineri, la Tribunalul Hunedoara, instanţa a audiat doi martori în dosarul „aurului dacic” descoperit în Munţii Orăştiei.

Au fost audiaţi doi dintre cei şase martori citaţi, operatorul documentarului prezentat în emisiunea „Tora, Tora, Tora”, în care apărea una din brăţările dacice din aur, şi unul dintre cei trei experţi, care în noiembrie au fost trimişi de către statul român să verifice autenticitatea celor patru brăţări, la Frankfurt, în Germania.

Urmează ca cele patru persoane, printre care şi realizatorul emisiunii, Radu Tora, să fie prezentate instanţei, la următorul termen, stabilit pentru data de 12 ianuarie 2007, cu „mandate de aducere, cu însoţitor”.

A fost prezentat vineri instanţei doar o parte din materialul filmat de operatorul Mihalache, din cauza unor probleme tehnice, urmând ca la următoarea înfăţişare să poată fi prezentat şi dezbătut în întregime.

Audiată ca martor în dosarul „Aurului dacic”, Ana Marinescu, unul dintre cei trei experţi delegaţi de statul român să verifice autenticitatea brăţărilor din aur, aduse la Frankfurt, spune că acestea sunt autentice, însă este necesară şi o expertiză de laborator care să stabilească perioada din care fac parte acele brăţări.

„Din câte am auzit, cele patru brăţări din metal galben au fost cumpărate de un cetăţean american, de „amorul artei”. Alături de doi colegi am fost la Frankfurt, unde în urma expertizei am stabilit că cele patru brăţări aparţin poporului dac”, declară Ana Marinescu.

Aceasta mai spune că în 2001, fiind în Germania, a întâlnit-o pe Barbara Depper Litz, o veche cunoştinţă, şi ea expert al statului german în obicte de patrimoniu, care i-a povestit cum un tânăr român, din Deva, avea o brăţară ce semăna izbitor de bine cu cele expertizate la Frankfurt în urmă cu o lună.

Este posibil ca acea brăţară să fie una dintre cele care urmează să fie aduse în ţară sau poate este alta care cine ştie prin ce colţuri ale lumii se află.

Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase