„Auschwitz – tărâm al tăcerii”

1Comentariu
„Auschwitz – tărâm al tăcerii”
ORADEA – Barăci, garduri de sârmă ghimpată şi camere de gazare. Acestea sunt subiectele fotografiilor lui Teodor Radu Pantea, reunite în cadrul expoziţiei „Auschwitz – tărâm al tăcerii”.  Video

Lucrările au fost realizate în două lagăre ale morţii, Auschwitz şi Birkenau. Expoziţia a fost vernisată ieri, la Galeria Foto Art.

În cadrul vernisajului, Stern Petru, secretarul Comunităţii Evreilor din Oradea, a schiţat o imagine a Oradiei de pe vremuri, când evreii constituiau o comunitate importantă a oraşului. În 1944, aproximativ 30.000 de evrei orădeni au fost deportaţi, destinaţia garniturilor de tren care plecau din Parcul Bălcescu fiind Auschwitz.

Expoziţie crâncenă

Tema acestei expoziţii cutremurătoare este tăcerea, a afirmat criticul de artă Ramona Novicov. „Teodor Radu Pantea s-a încumetat să păşească pe acest tărâm al morţii, al absurdului, al neantului”, a apreciat criticul, adăugând că expoziţia constituie un dar dureros, dar bogat în substanţa lui, oferit oraşului.

În final a vorbit autorul, relatând că, deşi Auschwitz-ul e plin de turişti, în fotografiile sale nu apare ţipenie de om, deoarece a dorit să prezinte tabăra de exterminare ca pe un spaţiu în care viaţa nu poate exista. „Sunt adeptul neuitării”, a mărturisit dr. Teodor Radu Pantea, făcând aluzie la Holocaust.

Vernisajul s-a încheiat cu un scurt recital al violonistului Thurzo Alexandru Iosif.

 

Pengo Zoltan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor