Automobile spălate „la negru”

Automobile spălate „la negru”
ORADEA – Luna ianuarie nu a început tocmai bine pentru patronii spălătoriilor auto. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor a desfăşurat în perioada 11.01.2008 – 18.01.2008 Campania Naţională privind identificarea cazurilor de muncă fără forme legale precum şi a modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă aplicabile pe perioada anotimpului rece, pentru lucrătorii angajaţi în cadrul unităţilor ce au ca obiect de activitate servicii de spălătorie auto.

Deficienţe
Dintre cei 67 de angajatori controlaţi, 13 aveau angajate 26 de persoane fără forme legale. „Au fost aplicate un număr de 41 sancţiuni contravenţionale, constând în 18 avertismente şi 23 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 52.000 lei. La un număr de 49 de angajatori din cei 67 verificaţi, s-au constatat un număr de 79 deficienţe fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru remedierea acestora”, ne-a informat Liviu Lupea, inspectorul-şef al ITM Bihor.

Totodată în cadrul acestei Campanii s-a constatat, în cazul unui minor, nerespectarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor şi anume încălcarea prevederilor art. 125 din Codul Muncii. „Pentru această faptă, ITM Bihor urmează să înainteze organelor în drept un denunţ penal împotriva unităţii angajatoare”, a specificat Lupea.

De asemenea, s-au constatat două infracţiuni pentru utilizarea în mod repetat a muncii fără forme legale. Dintre deficienţele constatate amintim: neîntocmirea foilor colective de prezenţă, nerespectarea prevederilor cu privire la repausul săptămânal, nerespectarea regimului de muncă al minorilor, neafişarea programului de lucru, nerespectarea prevederilor cu privire la munca suplimentară, neîncheierea contractelor individuale de muncă, nerespectarea prevederile contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 cu privire la salariul minim şi coeficienţii de ierarhizare.

„Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate un număr de 30 avertismente şi 11 amenzi. Valoare amenzilor aplicate este de 45.000 lei”, a precizat inspectorul-şef al ITM Bihor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !