Autoritățile competente în cercetarea evenimentelor de muncă

Autoritățile competente în cercetarea evenimentelor de muncă
Angajatorul are obligația să comunice de îndată evenimentele în legătură cu desfășurarea muncii, inspectoratelor teritoriale de muncă, precum și organelor de urmărire penală, în cazurile grave.

În cazul accidentelor de circulație în care printre victime sunt și persoane aflate în îndeplinirea unor sarcini de serviciu, poliția rutieră va trimite un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fața locului către inspectoratele teritoriale de muncă în caz de invaliditate evidentă sau deces.

Cercetarea evenimentelor de muncă se face, în funcție de gravitatea acestora, de către angajator, inspectoratele teritoriale de muncă, Inspecția Muncii, precum și de către organele de cercetare penală în cazul în care fapta constituie o infracțiune. Persoanele care sunt victime ale unui accident de muncă se pot adresa instituțiilor arătate mai sus în vederea tragerii la răspundere a celor vinovați de producerea incidentului. În cazul în care nu sunt mulțumiți de deciziile organelor de cercetare a evenimentelor de muncă, cei vătămați, dar și cei care au fost găsiți vinovați de producerea accidentului de muncă se pot adresa instanței de judecată.

Dintre instituțiile cu atribuții în domeniu amintim Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății Publice și nu în ultimul rând Inspecția Muncii, instituție ce reprezintă autoritatea competentă în ceea ce privește controlul aplicării legislației referitoare la protecția muncii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !