Autospecialele medicale – urgenţă maximă!

De Otilia Victoria Buda
Autospecialele medicale – urgenţă maximă!
Ministrul Sănătăţii, bihoreanul Florian Bodog, a fost informat direct despre situaţia gravă a parcului auto al maşinilor medicale de urgenţă

Cel puțin 70% din mașinile Serviciului Județean de Ambulanță Oradea ar trebui schimbate. Cu mașini ce ar trebui casate se fac milioane de kilometri pe an pentru salvarea unui număr foarte mare de pacienți.

Record la Marghita

Numai în Bihor, Serviciul Județean de Ambulanță realizează 3 milioane de kilometri anual cu cele peste 60 de autospeciale din parcul auto. La începutul acestei luni, la Salonta, o autospecială avea deja parcurși 714.140 km, alte două 653.642 km, respectiv 610.951 km, iar o a patra – 596.693 km. Tot acum, în luna martie 2017, la Aleșd, o mașină a Ambulanței are deja parcurși 654.070 km, o alta avea 616.576 km și alta 553.813 km parcurși. La Ștei, o ambulanță e folosită pentru bolnavi având parcurși deja în această lună 664.810 km, iar alta 496.820 km.

Mult prea vechi

Marghita însă pare să bată recordul cu o mașină a Ambulanței de transport persoane care are 814.138 km parcurși, altă mașină de urgență având încă în noiembrie anul trecut 508.329 km, celelalte având aproape 600.000 km parcurși şi chiar peste.

Conform informațiilor Jb și Bihon.ro., autospecialele ar trebui schimbate o dată la cinci ani, ori de prin 2007-2008 mașinile din parcul auto de la SAJ Bihor nu au mai fost înlocuite cu altele noi. Astfel, dintre cele peste 60 de autospeciale care merg în misiuni, doar cinci maşini de la Oradea sunt de circa patru ani şi una de la Aleşd din 2011. În rest, toate au o vechime de 10-11 ani, adică o perioadă dublă de folosire peste cea indicată pentru a nu se risca nenorociri.

Situaţia se cunoaşte

Și aceste mașini, uzate de solicitările multiple, fac anual 3 milioane de kilometri. Cu alte cuvinte, o mașină parcurge lunar 4.166 km. Lunar, SAJ Bihor trimite la Direcția pentru Situații de Urgență din Capitală situația parcului auto. Promisiuni pentru reînnoirea parcurilor auto ale sistemelor prespitalicești din țară au fost și sunt cu duiumul, dar de circa opt ani nu s-a concretizat nimic. Chiar în weekend, ministrul Sănătăţii, dr. Florian Bodog, a fost informat direct despre situaţia gravă a parcului auto, de către asistentul-şef Laszlo Gencsi. „Dacă nu se face ceva în scurt timp ca să se achiziţioneze maşini, în septembrie putem închide boldul”, a atenţionat asistentul-şef Gencsi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !