Autoturismul în sezonul rece

Autoturismul în sezonul rece
Deva – Venirea sezonului rece atrage o serie de cheltuieli suplimentare pentru îngrijirea şi echiparea autoturismelor. Şoferii ar trebui să arunce un ochi critic la maşină şi să înceapă să o echipeze de iarnă. Costurile pentru o echipare completă încep de la 1.250 de lei noi şi pot ajunge la o sumă dublă.

O atenţie deosebită trebuie acordată sistemelor de direcţie şi frânare. Atenţie însă şi la anvelope! Oferta de produse pentru sezonul rece este foarte bogată, mai ales pentru şoferii cu dare de mână.

Costă, dar trebuie!
Pentru vopseaua maşinii trebuie aplicat un tratament specific de polish, prin care se elimină punctele de oxidare şi alte impurităţi. Primul pas este revizia generală. Costul unei astfel de revizii este estimat la 150 de lei noi, dar depinde de marca maşinii. Această operaţie include schimbul de ulei, filtrul de ulei, filtrul de aer şi manopera pentru operaţiile de înlocuire ulei şi filtre, controlul diferitelor mecanisme, verificarea becurilor şi diagnosticarea pe calculator.

“Şoferii ar trebui să treacă prin unităţile service unde vor fi verificate starea anvelopelor, care uneori necesită schimbarea cu unele de iarnă, starea lamelor de ştergător şi li se va recomanda, să utilizeze lichid de spălat parbrizul special pentru temperaturi scăzute”, a rezumat un reprezentant al unui service, punctele minime care trebuie bifate înainte de a porni la drum.

Echipamente şi costuri
În ceea ce priveşte antigelul, trebuie verificată concentraţia lichidului de răcire. Nivelul nu trebuie să fie unul scăzut, astfel încât să poată asigura buna funcţionare a autovehiculului până la un nivel de îngheţ de -30 de grade Celsius.

Preţul pentru un litru de antigel este, în medie, de 10 lei noi. Echiparea cu anvelope de iarnă este necesară pentru a asigura o creştere a eficacităţii de frânare de până la 20 la sută. În funcţie de anvelopele alese, costul începe de la 800-1.200 de lei noi (4 anvelope). Lanţurile antiderapante, care costa între 50 şi 100 de lei, precum şi verificarea presiunii în anvelope vor spori siguranţa în trafic.

Tot la capitolul siguranţă, trebuie incluse verificarea sistemului de frânare, a direcţiei, a ştergătoarelor de parbriz, astfel încât acestea să nu fie uzate, şi a luminilor (proiectoare de ceaţă, lampă spate pentru ceaţă). Preţul unor lamele de ştergător este cuprins între 50 şi 100 de lei. În plus, o racletă v-ar fi folositoare pentru a vă debarasa de zăpada depusă pe luneta din faţă şi spate. Dacă intenţionaţi să plecaţi la un drum mai lung, ar trebui să luaţi în portbagaj o lopată pentru deszăpezire şi un săculeţ cu nisip, altfel, s-ar putea să vă alegeţi cu o amendă usturătoare.

Poliţiştii vă recomandă
Reduceţi viteza în apropierea derdeluşurilor şi a patinoarelor improvizate! Oricând vă poate apărea în faţă un copil cu o săniuţă scăpată de sub control. Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz şi nu uitaţi să folosiţi farurile cu faza de întâlnire. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale. În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni.

Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului. În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea operaţiei de virare concomitent cu frânarea.

Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase