Avalanşe şi inundaţii, la pachet

Avalanşe şi inundaţii, la pachet
Urgia naturii dezlănţuită pe Valea Iadului. Căderile abundente de zăpadă din această iarnă, continuă să fie o ameninţare pentru gospodăriile sătenilor şi după uşoara încălzire a vremii. Temperaturile pozitive aduc după sine topirea tonelor de zăpadă, provocând atât avalanşe cât şi inundaţii.

„Am avut iarna asta cinci avalanşe care au blocat drumul de la Remeţi la Leşu. Mai mult de 10-12 ore nu a fost închis, am stat acolo zi şi noapte, până s-a deschis” spune Ioan Cotuna, consilier local.

„Când nu am mai făcut faţă cu utilajele noastre am apelat la prefect, care ne-a ajutat cu un utilaj mai puternic. Am stat până noaptea la două şi am curăţat drumul” povesteşte şi Mircea Sărăcuţ, primarul comunei Bulz.

Pentru a evita în viitor blocajele către Leşu, Primăria este în tratative cu proprietarii de terenuri din zonă, pentru a devia circulaţia, în caz de avalanşă. În acest scop anul acesta urmează să fie construit un pod nou în zonă, pentru ca traficul să se poate desfăşura în orice moment.

„Acum dacă se topeşte zăpada avem şi avalanşe şi inundaţii. Nu ne putem noi pune contra apei, dar monitorizăm în permanenţă nivelul apelor. Deocamdată sunt inundate doar câteva curţi şi beciuri” mai spune primarul Sărăcuţ.

„La prima oră am fost pe teren să vedem care este situaţia. Încercăm să evaluam pagubele, poate obţinem nişte bani pentru despăgubirea oamenilor” adaugă Ioan Cotuna.

Pentru a preveni inundaţiile provocate anual de topirea zăpezii, Primăria Bulz a depus documentaţia necesară la Direcţia Apelor Crişuri Oradea pentru decolmatarea albiei Văii Iadului şi consolidarea malului în zona Pustă.

 

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !