„Avem mai mult opţiuni în situaţiile conflictuale”

„Avem mai mult opţiuni în situaţiile conflictuale”
Mediatoarele unui curs contra violentei asupra femeilor ne îndeamna la conciliere. Expertele de peste hotare invitate în Oradea de Uniunea Femeilor Bihor (UFB) si-au reînceput joi sesiunea de cursuri.

Reamintim ca profesoarele Clare Danielsson, de la Centrul Comunitar din SUA, si Agneta Ottander, de la Centrul International al Femeii din Stockholm, sunt moderatoarele cursului „Alternative pentru violenta”, al carui tel este lupta împotriva agresiunilor fizice sau verbale asupra femeilor. Cursurile continua zilnic (de la ora 9:00), pâna luni, în sala de sedinte a Administratiei Social-Comunitare Oradea(ASCO). De retinut însa ca acest nou stagiu se adreseaza doar cunoscatorilor limbii engleze. Dar iata cum ne-au raspuns cele doua doamne la câteva întrebari:

J.b.: E prima vizita pe care o faceti în Oradea?
Clare Danielsson: Pentru mine, da.
Agneta Ottander: Eu am mai fost aici de doua ori. Anul trecut si acum doi ani.
J.b.: Ati observat vreo schimbare a Oradiei, de la prima vizita?
Agneta Ottander: Am observat ca aveti o mai mare grija fata de mostenirea primita de la predecesori. Unele cladiri se renoveaza, se construieste mai mult si, ceea ce este mai important, societatea este mai bine structurata, mai deschisa.

Aplanarea conflictelor
J.b.: Care este obiectivul proiectului pe care îl sustineti?
Clare Danielsson: De fapt, sunt mai multe obiective. În primul rând, sa construim legaturi între oameni, sa-i ajutam sa comunice. Si, de ce nu, sa aducem bucurie în viata de zi cu zi a oamenilor. Sa-i ajutam sa fie mai umani.
J.b.: Cum credeti ca vor actiona cursantii în situatii problematice, dupa experienta dobândita aici?
Clare Danielsson: Când oamenii înteleg ca au mai multe optiuni în rezolvarea situatiilor conflictuale, vor sti sa le foloseasca în situatii reale.
Agneta Ottander: Au învatat aici sa îi asculte pe ceilalti, au învatat valoarea „ascultarii”.

Si feed-back
J.b.: Dumneavoastra ce ati învatat din aceasta experienta?
Clare Danielsson: Ca lucrurile care se potrivesc într-un loc nu sunt neaparat aplicabile si într-altul. Sa fiu flexibila, sa caut problemele specifice locului, nu sa preconizez ca au problemele pe care le cred eu. Si mai cred ca am învatat sa fiu umila.
J.b.: Ce impresie v-a facut poporul român?
Clare Danielsson: Este un popor foarte ospitalier. Iar ospitalitatea nu am simtit-o când si când, ci tot timpul.
Agneta Ottander: Nu m-am simtit nici o clipa lasata pe dinafara. Organizarea a fost minunata.
J.b.: Care ar fi sfatul dumneavoastra pentru viitor?
Clare Danielsson: Sa duca mai departe acest curs, sa-l tina în toata tara, pentru ca va ajuta foarte mult oamenii sa comunice, sa se apropie unii de altii.

Ovidiu Morcan

 

Taguri: