Averea Beiuşului, pe Română

Cele 137.000 de carti funciare, adapostite pâna acum de Judecatorie, au alt sediu. Minel Ghincea, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a inaugurat joi seara, la Beius, noul birou de carte funciara.

Dupa ce zeci de ani cartile funciare au fost depozitate în sediul Judecatoriei Beius, acum averea oamenilor din Tara Beiusului are un sediu propriu, vizavi de Spitalul nou, pe strada Româna.

Razboi cu justitia

Din ianuarie 2005, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a preluat efectiv cartile funciare de la Ministerul Justitiei. Ministerul Justitiei a pierdut practic mai mult de jumatate din veniturile proprii, nemaiîncasând taxele pentru eliberarea cartilor funciare. Din acel moment, judecatoriile din judet au trecut la evacuarea noilor birouri de carti funciare. „La fel s-a întâmplat si la Oradea, si la Alesd, si la Beius. Intentionam sa transformam acest birou al cartilor funciare în birou de cadastru si carti funciare, astfel încât oamenii sa se poata si intabula aici”, a afirmat directorul Minel Ghincea.

Dotari de secol XIX

„În evidentele noastre figureaza peste 137.000 de carti funciare, ne-a declarat Lucia Vesa, sefa biroului de carti funciare din Beius. Cele mai vechi înscrisuri dateaza din 1872”. Noul sediu aduce aminte de anii 1800, prin dulapurile metalice care adapostesc documentele si, partial, prin stilul de lucru. Sediul are si o nota de modernism, în urma renovarilor de care a beneficiat cladirea.

În timpul comunismului, sediul biroului de carti funciare a fost depozit de cereale. În opinia directorului Ghincea, „conditiile de munca sunt aici ca în urma cu o suta de ani. Înscrierile în cartile funciare se fac si acum manual, iar doamnele lucreaza tot la masina de scris”.

Cartile funciare sunt pastrate în tavi din metal, pe rafturile unor dulapuri special concepute pentru a proteja de incendii averea beiusenilor.

CF-uri pe calculator

Intentia conducerii institutiei este sa scaneze cartile funciare si sa creeze o baza de date interoperationala, astfel încât o persoana din Beius sa poata sa scoata o carte funciara de la Oradea. La sediul din Beius lucreaza acum patru persoane, dar în viitor 12 persoane îi vor deservi pe oamenii din zona Beius. Urmatoarea inaugurare de birou de carti funciare va avea loc la Marghita. Averea marghitenilor va fi dusa într-un fost sediu al armatei. În Oradea, OCPI are sediul în nu mai putin de trei locatii: birourile pe Magheru, hartile cadastrale în centrul orasului, iar cartile funciare pe Calea Aradului. Noul sediu, în valoare de peste 1 milion de euro, va fi pe strada Armatei Române, spune directorul Ghincea.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !