Avertisment privind munca în străinătate

De Dan Birta
Avertisment privind munca în străinătate
În activitatea de control desfăşurată de inspectorii de muncă au fost identificate situaţii de nerespectare a promisiunii de angajare în străinătate, dar care exced limitelor de competenţă ale Inspecţiei Muncii.


Inspecţia Muncii consideră că o informare publică reprezintă un element important de conştientizarea solicitanţilor de locuri de muncă cu privire la drepturile, obligaţiile şi riscurile la care se expun în procesul de căutarea a unui loc de muncă în străinătate.

Informare prealabilă

Potrivit Inspecţiei Muncii, cei care doresc să plece la muncă în altă ţară trebuie să se informeze în prelalabil de pe site-ul instituţiei sau Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor la adresele: www.inspectiamuncii.ro şi www.itmbihor.ro. Aici poate fi vizualizată lista societăţilor comerciale înregistrate ca agenţi de ocupare a forţei de muncă. Tot aici poate fi consultat „Ghidul lucrătorului român în statele membre UE”, unde se regăsesc informaţii privind piaţa muncii şi informaţii privind adaptarea şi integrarea în ţara gazdă.

Tot de aici pot fi obţinute informaţii despre intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate.
Conform informaţiilor furnizate de Inspecţia Muncii, din analiza cazurilor de înşelăciune a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate, care au fost aduse la cunosţinta instituţiei, rezultă că unul dintre segmentele cele mai vulnerabile provine din mediul rural.

„Una dintre principalele cauze o constituie necunoasţerea unor informaţii minimale cu privire la condiţiile în care cetăţenii români îşi pot găsi în mod legal un loc de muncă în străinătate. În acest sens, pentru diseminarea eficientă a informaţiilor privind intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate, ne propunem ca acest subiect să fie prezentat în Colegiul Prefectural în vederea realizării acţiunii de informare cu sprijinul autorităţilor publice centrale şi locale.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor solicită şi pe această cale primăriilor din judeţ să afişeze în loc public şi vizibil avertismente privind munca în străinătate prin intermediul agenţilor de plasare a forţei de muncă”, a precizat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !