Avertizare de Cod portocaliu asupra riscului de avalanşă

Reactualizat la:
Avertizare de Cod portocaliu asupra riscului de avalanşă
Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) avertizează asupra riscului de declanşare a avalanşelor la înălţimi de peste 1.800 de metri, fiind instituit Cod portocaliu, în timp ce pentru înălţimi de 1.600-1.800 există avertizare de Cod galben.

MMDD informează că, în ultimele 24 de ore, local a nins slab, iar stratul de zăpadă a suferit variaţii mici crescând cu până la patru centimetri la Predeal şi scăzând cu până la trei centimetri la Sinaia. În zonele înalte vântul a suflat tare, viscolind zăpada.

La staţiile meteorologice stratul de zăpadă măsoară: 231 cm la Bâlea-Lac, 182 cm la Vf. Omu, 108 cm la Postavaru, 34 cm la Sinaia, 25 cm la Predeal, 7 cm la Fundata, pe vai şi în zonele adapostite fiind formate acumulări mai mari de zăpadă.

La altitudini mai mari de 1.800 de metri, la suprafaţă este un strat de zăpadă recentă de până la 15-20 de centimetri, iar dedesupt se întâlneşte un strat subţire de gheaţă, sub care, în special pe versanţii cu orientare sudică, se află un strat de aproximativ 30 de centimetri cu rezistenţă redusă şi structură ce favorizează propagarea fisurilor în strat. Pe versanţii cu orientare SE şi E se regăsesc plăci de vânt formate în zilele precedente.

“Pe pantele suficient de înclinate pot avea loc avalanşe de tip pulver, dar şi de tip placă în zonele unde stratul este mai compactat, mai ales în condiţii de supraîncărcare (cu turişti sau schiori), avalanşe care pot antrena în anumite situaţii şi volume mai mari de zăpadă”, precizează MMDD.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri stratul de zăpadă proaspată este redus, fiind mediu stabilizat doar pe anumite pante mai înclinate, în rest fiind stabil. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt acumulari mai însemnate aduse de vânt. La suprafaţă stratul de zăpadă se va umezi semnificativ ca urmare a încălzirii vremii, iar noaptea şi dimineaţa se vor forma cruste de îngheţ-dezgheţ. Pe pantele suficient de înclinate, mai ales la supraîncărcări cu turişti sau schiori se pot produce unele avalanşe de suprafaţă de mici dimensiuni.

“Pentru înalţimi de peste 1.800 de metri, riscul de declanşare al avalanşelor va fi însemnat (3 – cod portocaliu), iar pentru înălţimi între 1.800-1.600 de metri, riscul de declanşare a avalanşelor va fi moderat (2 – cod galben)”, informează Ministerul Mediului.
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !