Aviz amânat pentru Cemtrade

Ziariştii orădeni, la halda de şlam
Ziariştii orădeni, la halda de şlam
Responsabilii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj au decis miercuri amânarea emiterii autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Cemtrade SA Oradea (fosta Alumina), societate care utilizează o instalaţie aflată sub incidenţa Directivei pentru Prevenirea şi Controlul Integrat al Poluării.  Proces-verbal [.doc – 69KB]

Motivele principale ale amânării sunt halda de şlam roşu şi consecinţele consumului exagerat de energie electrică.
La dezbaterea publică găzduită miercuri de sediul Cemtrade au partipat, pe lângă reprezentanţii instituţiilor implicate, şi emisari ai operatorilor economici din zona haldei de şlam de lângă Sinteza, adică CET I, Zahărul Diamant, Simbac, Cesal, Cerasil şi Patronatul Industriei, Serviciilor şi Comerţului Bihor.

În ce priveşte tehnologia Bayer de obţinere a oxizilor de aluminiu, evaluatorul de mediu, SC Cepronef Baia Mare, a prezentat o serie de rapoarte, inclusiv despre sursele de poluanţi şi compararea cu cele mai bune tehnici nepoluante.

Astfel, deşi măsurătorile au indicat unele depăşiri pe factorii de mediu (ape uzate, aer, sol), concluzia evaluatorului de mediu este că activitatea Cemtrade, excluzând haldele de şlam roşu, se încadrează în limitele admisibile.

Haldă „muribundă”

Însă cum depozitarea şlamului roşu în halda C-zero din zona Borşului va fi sistată de la 1 ianuarie, se impune o soluţie concretă, aspect care trebuie cuprins în autorizaţia integrată de mediu.

Ca urmare, directorul SC Cemtrade, Erdei Francisc, a precizat că vor fi prezentate două variante de închidere a haldelor de şlam roşu. Termenul de completare a documentaţiei şi de prezentare a planului de acţiune pentru conformare este 31 octombrie 2007.

La sesizarea directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Călin Mocan, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Garda de Mediu Bihor au inspectat miercuri dimineaţă exfiltraţiile de apă alcaloidă prin digul haldei, în zona drumului de acces industrial SC Simbac. Iar în procesul de inspecţie s-a arătat că cedarea taluzului poate provoca un accident tehnic cu poluarea mediului. Drept urmare, acest aspect s-a pus în dezbatare şi miercuri după-amiază, explicaţiile Cemtrade fiind surprinse într-un articol publicat ieri şi care mai poate fi vizualizat pe portalul Bihor Online.

Cristian Horgoş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !