Avort până la 24 de săptămâni

2Comentarii
Avort până la 24 de săptămâni
BUCURESTI/ ORADEA - Ministerul Sănătăţii a început să se preocupe de problema avortului o dată cu apariţia cazului „Florina”, fetiţa de 11 ani din Neamţ care a rămas însărcinată în urma unui viol, iar sarcina a fost descoperită în a 17-a săptămână, fetiţa făcând întreruperea de sarcină în Anglia.

Şi asta pentru că legea din România prevede că se poate face avort până în a 14-a săptămână de sarcină.

După îndelungi consfătuiri, Ministerul Sănătăţii a venit cu propunerea ca minorele gravide să poată întrerupe sarcina până în a 24-a săptămână, dar numai cu ajutorul unor medici specialişti şi în unităţi sanitare foarte bine dotate. Aceste unităţi, potrivit proiectului, ar fi 18 la număr, printre care se află şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Oradea.

Potrivit proiectului de ordin al MS-ului, orice sarcină survenită până la împlinirea vârstei de 15 ani este considerată sarcină cu risc obstetrical înalt. Dacă medicului de specialitate i se solicită întreruperea cursului unei sarcini care depăşeşte vârsta de 14 săptămâni, acesta trebuie, potrivit proiectului de act normativ, să informeze conducerea unităţii sanitare, dar şi Autoritatea de Sănătate Publică. Împreună cu reprezentanţii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, autorităţile sanitare vor forma o comisie şi vor face o anchetă, comunicând apoi părinţilor dacă se impune întreruperea sarcinii.

Naşteri cu miile

Potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, peste cinci sute de minore sub 15 ani au devenit mame în ultimele luni. Anul trecut, în jur de 32.000 de tinere cu vârste cuprinse între 11-18 ani au născut, 2000 dintre ele având vârsta sub 15 ani. Conform aceloraşi date, în 2007 au fost înregistrate 535 de întreruperi de sarcină la tinere cu vârste până în 15 ani.

Potrivit spuselor dr. Liana Antal, manager al Maternităţii Oradea, numărul naşterilor la vârste destul de fragede a crescut în ultima perioadă. Anul acesta, până în prezent, zeci de bihorence cu vârsta de până în 17 ani au devenit mame, două dintre ele având vârsta de 13 ani.

„În opinia mea nu cred că o lege poate reglementa ceva în acest sens. Aici totul ţine de cultură şi de educaţie. Cât priveşte un avort, acesta este făcut întotdeauna la cere, deci vine din iniţiativa gravidei. Trebuie să privim altfel lucrurile”, susţine dr. Antal.

Conducerea Colegiului Medicilor din România contestă însă proiectul cu pricina. „Nu suntem de acord. Prin acest proiect se încurajează crima şi creşte numărul avorturilor” a declarat pentru Mediafax, prof. Vasile Astărăstoaie, preşedintele CMR.
Viorica Borz2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor