Bac corect în toată ţara

27Comentarii
Bac corect în toată ţara
ORADEA – Întrebat dacă are în vedere generalizarea la nivel naţional a supravegherii bacalaureatelor de către prefecturi, Ilie Bolojan ne-a confirmat că are în vedere această măsură şi că urmează să o discute cu ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei.

După ce a bulversat birocraţii bucureşteni demonstrând că se pot extinde la nivel naţional măsurile aplicate în Bihor privind eliberarea paşapoartelor, cazierelor şi certificatelor de înmatriculare auto în câteva ore, IlieBolojan vrea acum, în calitate de secretar general al guvernului, să promoveze în toată ţara măsurile contra şpăgii care se vehiculează în preajma bacalaureatului.

 

Astfel, reamintim că anul trecut, în urma controalelor şi măsurilor instituite de fostul prefect Ilie Bolojan la centrele de bacalaureat s-a observat o scădere a promovabilităţii în Bihor de la 84% în 2005 la 74,3% în 2006. Totodată, mediile la clasele supravegheate de emisarii Prefecturii la colegiile „Partenie CosmaOradea,  „Mihai ViteazulOradea şi „Samuil VulcanBeiuş au fost mai mici decât la clasele nesupravegheate de Prefectură.

 

Bihoreni dezavantajaţi?

Iar acum, subprefectul Traian Abrudan a confirmat că vor rămâne în vigoare controalele Prefecturii Bihor la bacalaureat păstrându-se şi măsura ca directorii liceelor să nu poate face parte din comisiile de examen.

În aceste condiţii, mai mulţi liceeni şi chiar dascăli ne-au ridicat o întrebare. Şi anume dacă absolvenţii bihoreni nu sunt dezavantajaţi faţă de tinerii din judeţele unde bacalaureatele sunt mai lejere iar notele pe măsură? Aceasta în ideea că la admiterea pe locuri fără taxă la Universităţi din Cluj, Timişoara, Bucureşti, etc. intră în calcul mediile de la bacalaureat

 

Discută cu ministrul

Întrebat dacă are în vedere generalizarea la nivel naţional a supravegherii bacalaureatelor de către prefecturi, Ilie Bolojan ne-a confirmat că are în vedere această măsură şi că urmează să o discute cu ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei.

În ce priveşte «discriminarea» absolvenţilor bihoreni de liceu, Bolojan observă următoarele: „Tot Bihorul e discriminat, dar în sens bun. La fel cum am eliminat cozile, aşteptările sau micile atenţii la obţinerea paşapoartelor, cazierelor sau certificatelor de înmatriculare, vizăm să eliminăm şi practica strângerii de bani pentru protocol la bacalaureat .

Pe termen lung măsurile ne vor ajuta tinerii bihoreni să fie mai competitivi şi să se dezobişnuiască de copiatul la examene.”

 

IŞJ Bihor, pentru măsuri

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Liliana Antonescu, se reafirmă în sprijinul măsurilor iniţiate de Ilie Bolojan.

„În esenţă, de pe urma securizării bacalaureatului au de câştigat elevii care învaţă şi acumulează cunoştiinţe, nu cei care încearcă să obţine rezultate nemeritate. Sigur însă că ar fi de dorit ca măsurile care se iau în Bihor pentru o mai bună organizare a bacalaureatului să fie extinse la nivel naţional.

Astfel ca tinerii bihoreni să nu fie dezavantajaţi la examenele de admitere la facultate faţă de contracandidaţii din alte judeţe. Deocamdată echitatea rămâne un deziderat fiindcă avem cu toţii o notă de subiectivism. Referitor la examenele şcolare, subiectivismul va dispărea doar când se va reuşi organizarea şi derularea electronică, cu teste grilă, a testării cunoştiinţelor”, declară inspectorul şef IŞJ Bihor, Liliana Antonescu.

 

Şi în vizorul Poliţiei

 „Profesorii prinşi că au luat bani cu ocazia examenelor de capacitate, bacalaureat sau de orice alt tip trebuie să ştie că riscă nu doar excluderea din învăţământ ci şi dosar penal pentru luare de mită. De asemenea, legea incriminează şi darea de mită.”, atenţionează subcomisarul Vlad Codreanu, şefului Biroului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţului Bihor.

 • Iarăşi se adună bani pentru protocol la Bac

  Cristian Horgos • 27Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !

  versiunea HTML a comentariilor