Bacalaureatul, neafectat de protest

8Comentarii
Bacalaureatul, neafectat de protest
Proba de competenţe din cadrul bacalaureatului va fi susţinută luni, 31 mai, conform calendarului.

Dascălii intră luni, 31 mai, în grevă generală, iar elevii din clasa a XII-a, în febra examenului de bacalaureat. Proba de limbă străină din cadrul bacalaureatului va fi susţinută luni, 31 mai, conform calendarului, în toate cele 46 de centre de examinare din Bihor.

În Bihor, doar 2.113 persoane din Învăţământ au semnat pentru grevă, adică 20% din totalul salariaţilor. Dintre acestea 1.882 sunt cadre didactice, 57 personal didactic auxiliar, restul personal nedidactic.

„Chiar dacă unii dintre dascăli au semnat pentru grevă, elevii din clasele terminale vor susţine proba de bacalaureat. Unii colegi care fac parte din comisii, ca profesori asistenţi sau evaluatori, au optat pentru grevă, însă au înţeles că bacalaureatul este important pentru liceeni şi vor participa la desfăşurarea probelor de competenţe lingvistice. Elevii nu sunt vinovaţi că ţara traversează o perioadă dificilă. Din 263 de profesori examinatori, doar 23 au semnat pentru grevă, iar din cei 767 de profesori asistenţi, 99 au semnat pentru grevă, însă vor participa la examenul de bacalaureat. Doar două persoane au declarat că nu vor participa la proba de comptenţe lingvistice. Aceasta pentru că sunt lideri de sindicat – unul la Colegiul Economic «Partenie Cosma», iar celălalt la Liceul Teoretic din Tinca. În cazul în care aceştia sau alţi profesori optează pentru grevă, avem soluţie de rezervă”, a declarat ieri inspectorul şcolar general Dorel Luca, în cadrul unei conferinţe de presă.

Responsabilitate

Potrivit acestuia, până vineri dimineaţă 74 din cele 213 unităţi de învăţământ din Bihor au anunţat că vor intra în grevă generală de luni.

„În grevă generală vor intra toţi angajaţii (exceptând directorii) de la Colegiul Tehnic «Dimitrie Leonida» din Oradea, cei la Suplacul de Barcău, de la Şcolile Săcădat, Sălard, Căbeşti, Talpoş, de la Grădiniţa Orsolya şi Grădiniţele nr. 22, 27, 35, 47, 51 şi 53 din Oradea. Lista completă o vom avea luni. Foarte mulţi dintre profesori se răzgândesc”, a precizat inspectorul general.

Acesta a făcut un apel către profesori, invitându-i să gestioneze situaţia cu toată responsabilitatea, ţînând cont de siguranţa elevilor.

„Avem un plan de măsuri pentru asigurarea siguranţei copiilor. Profesorii nu au dreptul să interzică accesul elevilor în şcoli. Este interzisă postarea de afişe care să trimită copiii acasă, cum de altfel educatoarele trebuie să supravegheze copiii pe care părinţii îi vor duce la grădiniţă în ziua grevei”, a atenţionat Luca.

Crina Dobocan


8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor