Baga traficul rutier intre blocuri

Reactualizat la:
12Comentarii
Baga traficul rutier intre blocuri
Amenajarea străzii Dobreştilor a început cu defrişarea parţială a fostei curţi interioare.

Plănuită iniţial ca o stradă cu un singur sens, Dobreştilor are şanse să devină o legătură rutieră importantă în Rogerius. Edilii au decis, însă, că actuala curte interioară a blocurilor trebuie musai amenajată ca o stradă cu două sensuri, cu peste 100 de locuri de parcare, cu ieşire în străzile Sovata şi Sf. Apostol Andrei, în ideea că, cu timpul, şi Sovata va deveni cu dublu sens.

Riveranii sunt, în mod evident, nemulţumiţi. Zilele acestea, cu larma iscată de doborârea primilor arbori, oamenii au înţeles că s-au lins pe bot de linişte şi verdeaţă. De cealaltă parte, edilii îşi justifică intervenţia, scoţând în faţă „binele public”.

„Oamenii au vrut parcări dar nimeni nu a vrut stradă cu dublu sens. Ca norocul, nu vor intra cu asfaltul până sub geamuri, ci vor lăsa doi metri. Ni s-a spus, însă, că o arteră de legătură aici este necesară ca să mai ia din traficul de pe podul nou. Când l-au făcut, nu s-au gândit că va fi circulaţie?”, se miră Monica B., proprietara unui apartament cu vedere spre viitoare arteră rutieră.

Orădeanca s-a declarat deranjată şi de modul în care Municipalitatea a gestionat problema informării celor direct vizaţi. „Pe când s-a aflat de treaba asta era prea târziu ca să mai putem noi protesta. Asociaţia ne-a pus un anunţ că va fi şedinţă cu cineva de la Primărie. A venit viceprimarul Mircea Mălan şi a început să ne spună ce şi cum va fi. Când l-am întrebat dacă ne informează sau ne consultă a zis că-s ironică, dar eu chiar voiam să ştiu dacă mai contează ce avem de zis. A recunoscut că ne informează. Viceprimarul a vorbit el frumos, dar tot degeaba”, crede orădeanca.

Mai bine pentru urbe

Din partea Municipalităţii şi pentru necesitatea introducerii unei artere rutiere între blocuri pledează viceprimarul Mircea Mălan. „Se face cu două sensuri din cauză că e firesc să fie aşa. Adevărat că Sovata e cu un sens dar gândim variante ca şi această stradă şi cele interioare să revină la două sensuri”, spune vicele. „Pentru cei care locuiesc acolo sigur că traficul va fi deranjant dar pentru oraş este mai bine să fie acolo două sensuri”, crede acesta. În opinia sa, devierea unei părţi din traficul de pe zona Podul Sovata – Fagului – Carpaţi – Aluminei pe Dobreştilor, între blocuri este soluţia pentru descongestionarea traficului pe aceste rute la orele de vârf. „Noi trebuie să gândim problema în ansamblu, cred că acolo se impune o arteră cu două sensuri”, este concluzia viceprimarului. Discuţiile sunt, oricum, tardive. Firma Gamid Prodexim, care a câştigat licitaţia lucrează la defrişare pentru pregătirea viitorului traseu al arterei. În contul a 535.548 lei, în zonă ar trebui să apară o şosea „tivită” cu 120 locuri de parcare şi un sens giratoriu în faţa bisericii Sf. Apostol Andrei.

Ce zice HCL

Riveranii au dreptate. Proiectul străzii Dobreştilor, aşa cum a primit el votul în Consiliul Local, prevede un singur sens de mers. „Strada Dobreştilor va fi o stradă cu sens unic dinspre Sovata spre Aluminei (unde se prevede un sens giratoriu) cu posibilitatea ca la jumătatea traseului să se intre în curtea interioară sau să se întoarcă la str. Sovata pe Aleea 1, alee cu sens unic spre str. Sovata. Prin această amenajare s-a căutat să nu se aglomereze giraţia cu cei care vor să iasă în strada Sovata şi să se asigure accesul pompierilor”, se arată în studiul de fezabilitate aprobat de consilierii locali. Acesta prevede şi detalii: „la intersecţia străzii Dobreştilor cu giraţia s-a prevăzut indicatorul „accesul interzis”, deoarece strada este cu sens unic, iar la începutul traseului a fost montat indicatorul de „sens unic”. Ceea ce era evident pentru proiectanţi, nu contează pentru edili. Ei au decis că strada dintre blocuri necesită două sensuri, şi aşa se face!12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor