Băiţa: Mineritul se stinge încet

Băiţa: Mineritul se stinge încet
În zona Nucet-Băiţa investitorii sunt interesaţi doar de turism. Arareori trec pe la Primărie dornici să investească în alte domenii.

„La noi, investitorii sunt interesaţi să investească doar în turism. Arareori sunt interesaţi de alt gen de investiţii. Sunt cazuri rare. Aşa cum s-a întâmplat recent cu un investitor austriac care a concesionat 2000 mp de la Primărie pe 25 de ani. Investitorul austriac doreşte să facă un complex de cabinete medicale, o hală de producţie pentru suplimente alimentare. Ar urma să se creeze aproximativ 100 de locuri de muncă”, spune primarul de Nucet, Costel Sârghie. Principalul investitor, Transilvania General Import Export nu mai poate absorbi forţa de muncă, ba chiar ar putea disponibiliza. Cel puţin aşa avertiza preşedintele director general Ioan Micula, în urmă cu o lună când investiţia şi producţia de fast-food era direct vizată de taxa promisă de ministrul Sănătăţii Cseke Attila. Hiperyon Ştei tocmai a anunţat că pune pe liber 75 de persoane. Acesta este tabloul şi perspectiva pe care o au oamenii din zonă în căutarea unui loc de muncă.

Cu cele mai mari costuri

Lipsa locurilor de muncă şi şomajul au devenit fenomen social. Rândurile şomerilor sunt pe cale să se îngroaşe cu cei 170 de mineri care lucrează la Mina Băiţa. În Băiţa trăiesc 241 de familii. S-au ocupat cu mineritul din tată-n fiu. Mulţi dintre minerii care lucrează pentru exploatarea de minerale din Băiţa sunt unici întreţinători de familie, au lucrat doar în minerit şi unii dintre ai au acasă mulţi copii mici. Au rate la bănci şi trăiesc din alocaţia copiilor. Sunt familii cu 9 copii, cu 11 copii.  Doru are 38 de ani, lucrează în mină de la 18 ani are 11 copii. Cel mai mic abia a păşit de un an. Laptele şi cornul primite la şcoală şi cartofii prăjiţi, constituie meniul zilnic al celor 13 guri din familia minerului. În noaptea pe care capul familiei a petrecut-o în mină în semn de protest că nu a mai fost plătit de două luni, a fost un mic festin. Omul a venit să-şi vadă copiii şi le-a adus conserva de carne pe care fiecare protestatar a primit-o de la sindicat. Cumnatul lui Doru are la rândul lui 9 copii şi la 42 de ani spera să iasă la pensie din mină. Peste 6 ani. Nucetul este oraşul cu cele mai mari cheltuieli de la buget pe cap de locuitor. Fiindcă nu are venituri proprii, dar nici suprafaţa şi populaţia necesară pentru a primi bani de la Finanţe proporţional cu aceşti parametri, dar are un spital şi un serviciu de salubritate propriu, oraşul trăieşte din banii alocaţi de Consiliul Judeţean.

Veronica Bursasiu

Caută un investitor pentru Mina Băiţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !