Balastiere ilegale la autostradă

2Comentarii
Balastiere ilegale la autostradă
BIHOR - Intensificarea lucrărilor la autostrada Transilvania a determinat o creştere a numărului de balastiere care funcţionează în Bihor. Prefectura a constatat însă că multe funcţionează fără autorizaţii şi prezintă un pericol pentru mediul înconjurător.

„Cererea mare pentru balast şi agregate a dus la exploatări haiduceşti fără autorizaţii”, a constatat subprefectul Traian Abrudan. Potrivit sursei citate, în Bihor au fost închise deja cinci balastiere, una de la Groşi, două de la Ţeţchea, una în zona Aleşd şi una de la Auşeu.

Cea de la Auşeu a fost prima închisă, aparţinea unei firme turceşti cu sediul la Bucureşti şi cu filială în Bihor şi care are contract pentru aprovizionarea firmei Bechtel. „După ce a fost închisă balastiera de la Auşeu, firma turcă a devenit intermediar între firma Bechtel şi una dintre balastierele de la Ţeţchea”, a precizat subprefectul.

Intermedieri cu Bechtel

Reprezentantul Prefecturii a adăugat că există mai multe firme care se ocupă de intermedieri între constructorul autostrăzii şi balastierele care funcţionează ilegal. „Vom discuta şi cu firma Bechtel să nu primească materie primă de la firme neautorizate. Am discutat deja şi cu primarii şi reprezentanţii instituţiilor care autorizează balastierele să urmărească modul de autorizare.

Mai mult, Consiliului Judeţean Bihor şi primarilor le-am cerut ca la autorizare să pretindă firmelor care deţin balastiere garanţii reale şi proiecte pentru refacerea mediului în momentul închiderii exploatării”, a subliniat Abrudan.

Exploatări ilegale pe Criş

Informaţiile deţinute de Prefectură arată că majoritatea balastierelor funcţionează în localităţile de pe Crişul Repede, însă mare parte din ele în extravilanul comunelor, astfel că nu au nevoie din partea autorităţilor locale decât de autorizaţie de transport.

„Pentru transportul pe drumurile comunale au nevoie de autorizaţie din partea primarului, aşa că le-am cerut primarilor să nu acorde această autorizaţie decât dacă firmele pot prezenta restul autorizaţiilor de funcţionare. Însă pentru drumurile judeţene nu mai este nevoie de autorizaţia Consiliului Judeţean, lucru care a determinat o deteriorare a acestor rute de transport şi a caselor aflate pe traseu.

CJ va avea o nouă întâlnire cu firma Bechtel, pentru a găsi o soluţie la această problemă. Dorim ca autostrada să fie finalizată cât mai rapid, cu costuri cât mai reale, însă fără să afecteze mediul înconjurător. Până acum Garda de Mediu şi Inspecţia în Construcţii au aplicat amenzi, însă majoritatea destul de mici, astfel că după ce le achitau, firmele îşi reluau activitatea.

Tocmai din această cauză am vrut să fac acest lucru public, să se ştie că în Bihor nu vor mai funcţiona exploatări ilegale. În cazul exploatărilor care au fost deja închise şi vor continua să funcţioneze este vorba de infracţiune”, a declarat subprefectul.

Anghel Georgiana2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor