Balastierele din Bihor, la control

De Simona Albinaru
Balastierele luate la puricat
Balastierele luate la puricat - © FOTO: FAN
Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a efectuat 73 de controale la balastiere. Au fost controlate şi staţiile de spălare şi sortare a agregatelor.

Controlul tematic s-a desfăşurat în perioada iunie-septembrie 2012 şi a vizat bazinele Crişul Repede, Crişul Negru, Barcău şi Crişul Alb. În total, inspectorii au efectuat 73 de controale, dintre care, 38 au vizat staţiile de sortare, iar 35 de controale au vizat balastierele.

Verificări

În cazul agenţilor economici care s-au aflat la primul control, inspectorii au verificat modul de conformare a activităţii cu actele de reglementare. Pentru ceilalţi agenţi economici, inspectorii au verificat stadiul îndeplinirii măsurilor impuse anterior. Astfel, s-a urmărit în mod special dacă, exploatarea agregatelor minerale (balastru) se face în perimetrul avizat şi, dacă se respectă tehnologia în conformitate cu actele de reglementare. În ceea ce priveşte staţiile de sortare, s-a urmărit modul în care agenţii economici menţin starea de curăţenia în zonele de captare, de evacuare şi în incinta staţiilor de sortare. Cele mai multe controale s-au efectuat în bazinul râului Crişul Repede, şi anume 45 de conrtroale dintre care 40 pe raza judeţului Bihor şi 5 pe raza judeţului Cluj.

„În urma controlului, inspectorii au impus agenţilor economici nu mai puţin de 310 măsuri şi 9 avertismente, toate cu termen de conformare. Cele mai frecvente probleme depistate au făcut referire la neactualizarea planurilor de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, nerespectarea adâncimii de axtracţie şi existenţa unor depozite intermediare de balast în albiile minore ” a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.

Conform legii, activitatea de extragere a mineralelor efectuată în afara avizului de gospodărire a apelor constituie infracţiune şi poate fi sancţionată cu amendă contravenţională, de la 75.000 lei la 80.000 lei pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice de la 25.000 lei la 30.000 lei

Pentru a se asigura că folosinţele de apă funcţionează în condiţii legale, inspectorii din cadrul ABA Crişuri efectuează pe tot parcursul anului controale planificate, tematice, inopinate precum şi controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !