Balşoi problema

Traian Băsescu, preşedintele tuturor românilor, a pornit o campanie extrem de susţinută pentru recucerirea Basarabiei. Ultimele declaraţii ale preşedintelui României, rostite pe posturile de televiziune, la ore de maximă audienţă, stau mărturie în acest sens.

După cum, tot în sprijinul aserţiunii de mai sus vine şi reacţia extrem de dură a comuniştilor de la Chişinău, care au început să vorbească despre imperialismul românesc şi au procedat – în urmă cu două-trei săptămâni – la expulzarea a doi diplomaţi români.

Colac peste pupăză, alaltăieri, preşedintele Băsescu a venit cu o altă declaraţie-şoc, conform căreia va propune Parlamentului condamnarea Pactului Ribbentrop – Molotov, din 1939. În traducere liberă, acest lucru însemnează că ţara noastră nu va mai recunoaşte pactul cu pricina, în urma căruia naziştii germani şi comuniştii ruşi rupeau din trupul ţării Basarabia şi o alipeau Uniunii Sovietice.

Deşi majoritatea analiştilor se întreabă dacă nu cumva preşedintele Traian Băsescu pune căruţa înaintea boilor, stârnind anapoda furia ruşilor, în realitate lucrurile sunt mult mai limpezi.

România este astăzi membră NATO şi face parte integrantă din Uniunea Europeană. Prin urmare, basarabenii sunt mult mai tentaţi să devină cetăţeni europeni – cu toate beneficiile materiale ce decurg de aici – decât să rămână în zona de influenţă ex-sovietică. Mai mult, faptul că România nu a recunoscut independenţa provinciei Kosovo – deşi marea majoritate a ţărilor europene au făcut-o – este în legătură directă cu situaţia din Transnistria. Altfel spus, precedentul Kosovo ar fi putut fi exploatat de către autorităţile nelegitime de la Tiraspol pentru separarea acestui teritoriu de Moldova de peste Prut.

Revenind la subiectul nostru, preşedintele Băsescu n-ar fi pornit acest demers dacă n-ar conta şi pe sprijinul celor de la Bruxelles şi de la Washington. Chiar şi aşa, vorbim despre o problemă extrem de delicată, mai ales dacă ţinem cont şi de faptul că Rusia se găseşte în plin proces de re-afirmare ca mare putere mondială. Să vedem care va fi reacţia Moscovei, dar până atunci reţinem doar faptul că Traian Băsescu este primul preşedinte român care a avut curajul să apuce taurul de coarne şi să internaţionalizeze problema moldovenilor de peste Prut.

Doru Sinaci0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !