Balul Mecena, gest caritativ pentru studenţi

17Comentarii
Alexandru Kiss a fost însoţit de fiul său Ervin şi de „executivul” Szabo Odon
Alexandru Kiss a fost însoţit de fiul său Ervin şi de „executivul” Szabo Odon
La Centrul Cultural Ady Endre a avut loc, sâmbătă, cea de-a V-a ediţie a Balului de caritate organizat de Fundaţia Mecena.

Oameni politici, din tot spectrul, oamenii de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiilor din judeţ au răspuns la invitaţia lui Alexandru Kiss de a participa la unul dintre cele mai importante evenimente caritative din Oradea. Chiar dacă, această ediţie a balului s-a derulat sub semnul crizei economice. Sclipirea  ţinutelor şi mirosul parfumurilor de calitate era imposibil să nu le remarci. Ca şi umorul şi atenţia la detalii a amfitrionului serii,  preşedintele Mecena, Alexandru Kiss. Au lipsit însă, spre deosebire de alte ediţii, licitaţiile  la care obiectele de artă se adjudecau cu sume de ordinul sutelor de milioane. Şi a lipsit şi cel care dădea tonul licitaţiilor, omul de afaceri Alexandru Mudura, unul din părinţii Fundaţiei Mecena. Alexandru Mudura a obişnuit să-i „îmbie” pe participanţii la bal cu obiecte de artă remarcabile, patronul de la Lotus fiind cotat ca un avizat colecţionar de artă.

Peste 100 de burse

În acest an, Alexandru Mudura a ales America, în această perioadă. Chiar dacă, îanintea alegerilor la Preşedinţia României, omul de afaceri ne mărturisea că doreşte să transforme balul de caritate al Fundaţiei Mecena într-un eveniment de rezonanţă, la care invitat de onoare urma să fie chiar şeful statului. Dacă acesta era Mircea Geoană.

Chiar şi în lipsa lui Alexandru Mudura, Alexandru Kiss a făcut faţă cu brio intervenţiei pe care a avut-o. „În 2002, eu şi prietenul meu Alexandru Mudura ne-am întrebat cum să facem ca absolvenţii de facultate să nu mai plece din ţară, fiindcă statul român cheltuie foarte mulţi bani cu educaţia lor. Atunci am spus că ar trebui să ridicăm nivelul de trai. Dar asta nu ne-a ieşit. Atunci am zis că trebuie să le dăm ceva, dar la rândul lor şi ei trebuie să ofere ceva. Şi atunci am zis să facem un contract”, a explicat în stilul caracterist Alexandru Kiss principiul după care funcţionează fundaţia pe care o patronează. Pe scurt, Mecena oferă pentru studenţii români şi pentru cei maghiari, în proporţii egale, burse de 200 RON /lună. În schimb, beneficiarii burselor trebuie să-şi asume angajamentul că nu părăsesc 5 ani după absolvire România.

Organizatorii balului s-au îngrijit ca toţi invitaţii, indiferent de partid să se simtă în elementul lor. Mesele la care au fost invitaţi să se aşeze reprezentanţii PD-L, PNL, respectiv cei ai PSD au avut detalii specifice: nu au lipsit trandafirii portocalii de la masa PD, cei roşii de la PSD, şi nici florile galbene de pe masa liberalilor. Evident că lalelele au dominat mesele la care au stat reprezentanţii UDMR.

„Dacă tot nu am reuşit să ridicăm nivel de trai, am reuşit altceva în această seară: să ascultăm imnul PDL, cel al PNL şi cel al PSD-ului. Asta fiindcă UDMR-ul nu are”, a glumit Alexandru Kiss. Apoi, preşedintele Mecena i-a invitat pe participanţi să fie darnici având în vedere scopul nobil pentru care se află acolo. O tombolă la care s-au cumpărat peste 200 de bilete a 25 lei şi la care s-au putut câştiga tablouri, bilete într-un spa din Viena, un serviciu de ceramică, ba şi un tort imens, a fost unul dintre punctele de atracţie ale serii. Printre câştigătorii serii s-au aflat doctorul Ritli Ladislau şi omul de afaceri Vasile Petruţ. Elevii de la Francisc Hubic, Jazz Melody, Stephany, Simona şi Marian Boboia, magicianul Torok Arpad, şi formaţia Misty au asigurat momentele artistice ale serii. De-a lungul existenţei sale, Fundaţia Mecena a oferit peste 100 de burse. Cele mai multe, respectiv 70 de burse au revenit studenţilor din cadrul Universităţii Oradea.

Veronica Bursasiu17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor