Banatenii descopera carnea ideala si fara colesterol: porcul vietnamez

De M. Hoster
Banatenii descopera carnea ideala si fara colesterol: porcul vietnamez
Moda mâncatului sănătos prinde tot mai mult şi la bănăţeni. Iar cum tot bănăţenii ştiu că cea mai bună legumă e …porcul, e cam greu să împaci ambele doleanţe culinare. Soluţia există şi se numeşte porcul vietnamez. Noua variantă începe să prindă şi pe plaiurile mioritice, printre clienţii noului tip de carne se va număra din această săptămână şi directorul Direcţiei Agricole Timiş, Tiberiu Lelescu.

Mai uşor de întreţinut, de dimensiuni mai mici, dar mai ales cu carne lipsită de colesterol, porcul vietnamez are consumatori şi din Timiş. Un crescător din zona Lugojului a decis să încerce creşterea noii rase porcine. Şi comenzile curg! „Sâmbătă o să merg şi eu să cumpăr un asemenea porc. Nu am mai mâncat acest tip de carne, dar mă gândesc că cei care au încercat-o şi au spus că e bună nu vorbesc prostii!”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Agricole Timiş.

Porcii Vietnamezi sunt o rasa de porci de talie mai mică faţă de porcii autohtoni, aceştia sunt de culoare neagră şi sunt mult mai uşor de întreţinut în comparaţie cu porcul clasic românesc. „Hrăniţi mai sănătos, mai supli, mult mai gustoşi, carnea lor nu conţine colesterol, purceii vietnamezi sunt la mare căutare”, am mai aflat de la Lelescu. Această specie are stratul de grăsime aproape inexistent, carnea lor fiind mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine colesterol.

„Deocamdată nu ştiu mai multe despre crescător, dar ştiu sigur că are succes, nu face faţă comenzilor. Ştiu că a mai existat un crescător de porci vietnamezi în urmă cu ceva timp în Timiş”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu. Conform şefului Direcţiei Agricole, în judeţul Timiş există un crescător de porci vietnamezi , care are un efectiv de 20 capete. E o afacere bună?. Şeful agricultorilor spune că da: „Tineretul îl vinde cu 50 euro bucata, scrofiţa montată cu 200 euro, iar porcul gras( în greutate de 80-90 kg ) cu 150euro. De ce nu se creşte de mai mult timp acest tip de porc? Din necuoaştere. Câte lucruri bune nu sunt la noi, doar pentru că nu le cunoaştem…”.

Porcii vietnamezi mai sunt numiţi şi „porcii ecologici”, deoarece aceştia sunt ierbivori. Creşterea porcilor vietnamezi este mai uşoara decât cea a porcilor autohtoni. Vietnamezul poate trăi foarte bine cu furaje de origine vegetală, cu tărâţe, mere, varză sau iarbă pentru că porcul vietnamez este vegetarian. 

Porcii vietnamezi spre deosebire de cei autohtoni nu pot atinge greutatea de 200, 300 kilograme. Porcul Vietnamez la maturitate nu depăşeşte greutatea de 120 maxim 130 kilograme. 

„Creşterea porcilor vietnamezi este o foarte bună şi profitabilă afacere de familie, investiţia iniţială se recuperează în primul an. Gestaţia este mai scurtă cu câteva zile faţă de rasele de porci cunoscute. Natalitatea este de 6-14 purcei. Greutatea unui făt este de circa 500grame. Creşterea purceluşilor vietnamezi este o afacere de familie rentabilă. Cheltuielile nu sunt mari, iar investiţiile se recuperează din primul an”, ne-a mai spus Tiberiu Lelescu. Această rasă de porci consumă mai puţină hrană zilnic, respective 400-700 grame furaje pe zi, mai puţin decât cel românesc.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !