Băncile supravegheate de OPC

2Comentarii
ORADEA – Relaţia client bancă va fi de acum înainte atent monitorizată de protectorii consumatorilor. În acest sens au fost făcute şi câteva modificări legislative. Astfel, conform noile prevederi, instituţiile financiare trebuie să ofere consumatorilor contractele de credit încă din faza pre-contractuală, împreună cu o simulare de costuri.

Acest lucru dă posibilitatea clientului de a evalua efortul financiar la care se angajează pe termen mediu şi lung. „De asemenea, băncile vor trebuie să prezinte costurile totale ale creditului în orice formă de publicitate în care se face referire la costuri, fiind astfel evitate situaţiile în care clientul nu cunoaşte dobânda anuală efectivă (DAE) sau alte taxe pe care le presupune contractul de credit pe care doreşte să-l semneze”, a precizat Cristiana Bigan şefa OJPC Bihor.

 

Comisioane pe faţă

 

Toate comisionale percepute vor trebui menţionate în contract şi nu vor putea fi majorate pe perioada derulării contractului de credit. În cazul dobânzii variabile, băncile trebuie să prezinte indicii şi modul de calcul în funcţie de care variază aceasta, în felul acesta clientul putând să urmărească şi să înţeleagă evoluţia creşterilor sau descreşterilor ratei aferente creditului.

 

În noul act normativ se stipulează de asemenea faptul că băncile nu pot să modifice clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator. „Această prevedere dă clientului dreptul la rezilierea contractului, în cazul în care nu este de acord cu modificările propuse de bancă”, a punctat Cristiana Bigan.

 

Pentru a evita situaţiile în care clientul descoperă ulterior că trebuie să plătească penalităţi pentru sumele restante aferente contului de credit pe care îl considera închis, odată cu achitarea integrală a creditului, băncile trebuie să închidă contul curent odată cu finalizarea contractului.

 

Simona Albinaru2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor