Bani accesaţi prin proiecte

Bani accesaţi prin proiecte
Peste 13.500 de proiecte vor primi finanţare prin FEADR.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a încheiat contracte de finantare pentru dezvoltarea mediului rural în valoare de peste 3,16 miliarde de euro. De la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în martie 2008, prin intermediul căruia se acordă fondurile europene nerambursabile pentru investiţii şi plăţi directe, au fost semnate 13.614 contracte de finanţare. De asemenea, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 1,43 miliarde de euro, din care 613,72 de milioane euro pentru contractele încheiate de APDRP, la care se adaugă şi aproximativ 825,92 de milioane de euro, plăţile efectuate pentru Măsurile de sprijin pe suprafaţă implementate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Interes sporit

Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, lansată în luna martie 2008, a suscitat un viu interes încă de la început datorită tipologiei investiţiilor finanţate. Este vorba despre sprijinul dezvoltării exploataţiilor agricole vegetale şi de creştere a animalelor prin achiziţionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate şi prin construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă, infrastructurii rutiere interne şi serelor, inclusiv a centralelor termice şi instalaţiilor de irigat. Suma maximă nerambursabilă în cadrul Măsurii poate ajunge până la 2 milioane de euro. Până în prezent, APDRP a primit 5.220 de cereri de finanţare, din care au fost contractate 1.514 de proiecte cu valoare nerambursabilă de 526,90 de milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale în valoare de peste 182 de milioane de euro.
Prin contractele de finanţare încheiate pentru proiectele încadrate la Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, se realizează investiţii pentru înfiinţarea şi modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole şi silvice prin construirea sau modernizarea clădirilor de producţie şi a depozitelor, inclusiv depozite frigorifice en-gros.
Această Măsură a fost accesată de 913 beneficiari, fiind semnate până în prezent 376 de contracte de finanţare în valoare publică de peste 365 milioane de euro. „Proiectele din cadrul Măsurii 322 Renovarea şi dezvoltarea satelor primesc fonduri europene 100% nerambursabile pentru investiţii care se realizează în spaţiul rural al României”, a precizat Florian Vesa, directorul OJPDRP Bihor. În urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri, până în anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depăşită de aproape cinci ori.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !