Bani de la UE pentru fermieri

Bani de la UE pentru fermieri
ORADEA – Începând cu 1 ianuarie 2007, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) implementează măsuri de sprijin pentru fermieri, finanţate de la Uniunea Europeană.

Pentru a beneficia de sprijinul pe suprafaţă acordat de UE, fermierii români trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Condiţiile de acordare a sprijinului nu sunt deloc uşoare. „Noi ne adresăm fermierilor, cei care lucrează efectiv pământul. Cererile pentru sprijin se vor putea depune în perioada 1 martie – 15 mai 2007”, ne-a informat Ioan Şumălan, directorul APIA Bihor. Banii vor veni însă mult mai târziu, între 1 decembrie 2007 şi 30 iunie 2008. Până atunci cererile trebuie să trecă printr-o serie de proceduri.

Cereri

Pentru a beneficia de sprijin, primul pas pe care trebuie să-l facă fermierii este să depună o cerere la Sucursala APIA din Oradea, strada Dimitrie Bolintineanu nr. 1 (lângă Spitalul Judeţean, în clădirea Staţiunii de Cercetări Pomicole). Beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă agricolă mai mare de 1 ha, compusă din parcele mai mari de 0,3 ha, întreţinută în bune condiţii agricole şi de mediu.

Persoanele fizice care au rentă viageră nu beneficiază de sprijin. „Pentru suprafeţe mai mari de 50 ha, cererile se depun la Sucursala APIA, iar pentru suprafeţe mai mici, la centrele locale din Aleşd, Beiuş, Salonta, Tinca, Marghita şi Săcueni. Cei care vor depune cererile mai târziu de 15 mai 2007 vor avea sprijinul diminuat cu 1% pe zi de întârziere”, a declarat directorul APIA Bihor. În perioada 15 mai – 30 septembrie 2007 vor fi clarificate erorile constatate în baza de date privind supradeclararea suprafeţelor din cadrul blocului fizic. „Va trebui să chemăm fermierii care au depus cereri pe acelaşi bloc fizic, pentru a se pune de acord. În caz contrar, nu primeşte nimeni nici un ban”, a spus Ioan Şumălan.

În octombrie se vor extrage 50 de cereri din baza de date, care vor fi prelucrate manual, să se vadă dacă s-a respectat programul. „În urma controalelor, fermierii care vor fi găsiţi în neregulă vor trebui să înapoieze suma cu dobânda aferentă, plus amenda aplicată de Ministerul Finanţelor”, a precizat Şumălan. Pe de altă parte, conform normelor UE, fermierii la care vor fi găsite neregului nu se vor putea înscrie la ajutor de sprijin trei ani.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !