Bani europeni: 7 milioane euro pentru şcoli şi grădiniţe

11Comentarii
Bani europeni: 7 milioane euro pentru şcoli şi grădiniţe
© Foto: PMO
Proiectele au ca scop reabilitarea şi dotarea şcolilor şi liceelor tehnologice, construirea şi extinderea de grădinițe şi creşe.

Peste 7 milioane de euro care ar urma să ajungă la Oradea din fondurile europene, vor intra în mai multe proiecte legate de educație. Indicatorii tehnico economici ai lucrărilor în cauză au fost votaţi marţi, de consilierii locali întruniţi în şedinţă extraordinară. Proiectele au fost expuse, înainte, într-o conferinţă de presă, de primarul Ilie Bolojan.

Trei direcţii

Proiectele se referă la trei direcţii de acţiune: dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, reabilitarea școlilor generale şi construirea unor grădinițe noi şi extinderea unora deja existente.
Cele două mari colegii cu profil tehnic din Oradea, Mihai Viteazul și Traian Vuia sunt beneficiarele unor proiecte prin care se doreşte revigoarea învățământului profesional și tehnic. Finanţarea acestora se va realiza prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Aceste proiecte vizează reabilitarea și echiparea infrastructurii celor două unităţi şcolare.

Pentru CT Mihai Viteazul investiţia este de aproximativ 1,1 milioane de euro, suma incluzând izolarea termică a clădirilor, achiziția unor dotări de atelier și laboratoare cu infrastructură educațională specifică, reabilitarea instalațiilor de apă-canal și de forță. Durata de execuție este de doi ani.

La Colegiul Tehnic Traian Vuia urmează lucrări de reabilitare a internatului și a atelierelor, dotarea cu echipamente specifice activității și reabilitarea instalațiilor electrice și de forță, transmite Primăria. Suma prevăzută pentru această investiție este de aproximativ 500.000 de euro + TVA, iar durata de realizare este de un an. Reabilitarea integrală a Școlii Generale nr. 11 de pe str. Moldovei are un buget de 2,25 de milioane de euro + TVA iar durata lucrărilor este estimată la 18 luni.

Creşe şi grădiniţe

„Ne propunem să construim două grădinițe noi și de asemenea să extindem trei grădinițe cu spații atât pentru creșe cât și pentru grădinițe”, a declarat Ilie Bolojan.

Una dintre grădinițe va fi ridicată în Calea Clujului, în perimetrul Școlii Ian Slavici, pe str. Delfinului iar alta, mai mare, cu șase grupe, în Parcul Industrial de pe Șoseaua Borșului. Primarul zice că s-au întegistrat cereri din partea celor care lucrează în parcul industrial de pe Borşului, în acest sens: oamenii au nevoie de o grădiniţă în apropiere, pentru a-şi putea duce copiii dimineaţa în apropierea locului de muncă.

Grădinița nr. 28 din cartierul Nufărul se va extinde cu trei grupe la parter și patru la etaj. În cartierul Rogerius Grădinița nr. 53 de pe str. Călugăreni se va extinde cu trei grupe, iar Grădinița 54 cu patru grupe.

„Toate aceste lucrări sunt propuse a se derula în următorul un an și jumătate, iar suma totală propusă pentru educație, pentru aceste investiții se ridică la 7,3 milioane de euro+TVA. Toate aceste investiții urmează să fie finanțate din bani europeni”, a precizat Bolojan.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor