Bani in calea viiturilor

Bani in calea viiturilor
Guvernul alocă un „fluviu” de bani către Bihor, pentru sistematizarea bazinului hidrografic Crişuri.

Guvernul, prin Ministerul Mediului, dă undă verde altor lucrări de amenajare a bazinului hidrografic Crişuri, de mare amploare. Miercuri, directorul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor, a prezentat lucrările ce vor fi realizate în anii ce vin. În Bihor, e vorba despre reabilitarea acumulării de la Barajul Leşu, amenajarea Văii Briheni şi a acumulării de pe Valea Tărcăiţa, din bazinul Crişului Negru, precum şi a unei acumulări pe Valea Şoimuş. De asemenea, se va realiza o acumulare nepermanentă şi la Tăgădău, în judeţul Arad.

Conform graficului, lucrările ar trebui începute spre finalul anului 2012, pentru a fi finalizate în 2014. Firma Repcon va realiza lucrările, în valoare de de 43,8 milioane de euro+TVA. Lucrările executantului vor fi decontate de Stat abia începând cu 2015.

Prefectul Gavrilă Ghilea a ţinut miercuri să sublinieze faptul că aceste investiţii în bazinul Crişurilor se realizează prin finanţare de la Guvernul României. „Tot ce s-a făcut şi se va face în bazinul Crişurilor, inclusiv intubarea Adonei, se face din bani veniţi de la Guvern”, a ţinut să precizeze reprezentantul Guvernului în Bihor.

Repcon continuă lucrările de amenajare a bazinului hidrografic Crişuri, printr-un contract semnat cu Ministerul Mediului – Administraţia Bazinală Ape Crişuri. Suma, una extrem de consistentă: 43,8 milioane de euro+TVA. Directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor, transmite că banii vor fi viraţi constructorului abia din 2015 încolo, chiar dacă lucrările ar trebui să fie gata în 2014. Cealaltă firmă care a participat la licitaţie – Selina – nu a îndeplinit toate condiţiile cerute de beneficiar.

Astfel, deşi a avut o ofertă mai ieftină cu 5% decât Repcon, dacă e să-l credem pe directorul Pasztor, Selina a pierdut licitaţia în faţa aceleaşi firme Repcon, care derulează de ani buni un contract cadrul cu ministerul şi ABA Crişuri, pentru tot ce înseamnă lucrări pe Crişuri. Pasztor spune că Selina nu a putut oferi scrisoarea de garanţie bancară necesară executării lucrărilor din fonduri proprii, în primă fază. Astfel că ABA Crişuri va lucra tot cu Repcon-ul lui Nistreanu. De altfel, Pasztor a ţinut ieri să mulţumească firmei Repcon că va finanţa lucrările, acceptând să fie plătită de Guvern abia după finalizarea lor. Punerea în siguranţă a acumulării Leşu e prima lucrare pe care Pasztor o vrea finalizată, inclusiv pentru stimularea turismului în zonă.

Cine pe cine invită?

Prefectul Gavrilă Ghilea a fost gazda conferinţei de presă de la Prefectura Bihor, prin care s-a făcut public noul proiect hidrografic, derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Ghilea a ieşit la rampă, subliniind faptul că banii acestui proiect extrem de costisitor vin de la Guvernul României. „Trebuie să dăm Cezarului ceea ce e al Cezarului. Nu cred că e corect să subliniem doar părţile negative”, a spus prefectul, adăugând că ar fi participat şi la inaugurarea lucrărilor de intubare a pârâului Adona, dar „domnul director (Pasztor – nr.) a uitat” să-l invite.

Prin această luare de poziţie, Ghilea a făcut aluzie la desele ieşiri în public ale directorului Pasztor, susţinut de UDMR, împreună cu primarul liberal Ilie Bolojan, pentru lucrări hidrografice de pe raza Oradiei, pe care prefectul le consideră ca fiind nelalocul lor. Deoarece aceste lucrări, deşi pe raza municipiului, nu sunt finanţate de Primăria Oradea, ci de Guvernul pe care Ghilea îl reprezintă în Bihor. Pasztor nu i-a replicat prefectului, preferând să prezinte în continuare stadiul diverselor lucrări din bazinul Crişurilor.

C.C.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !