Bani mulţi pentru apă curată

Secretarii de stat, însoţiţi de prefectul Ilie Bolojan
Secretarii de stat, însoţiţi de prefectul Ilie Bolojan
Proiectul de Master Plan pentru evaluarea şi eşalonarea investiţiilor pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă potabilă şi uzată din Bihor a fost definitivat. Întocmit cu sprijinul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, planul este printre primele 5 realizate în ţară.

În urma studiilor, care au costat circa 500.000 de dolari, au rezultat cinci microregiuni care au primit finanţare: Aleşd, Salonta, Marghita, Ştei şi Beiuş. A şasea regiune, Valea lui Mihai, este în curs de finanţare.

Costuri de întreţinere

„Vom mai realiza încă minimum 20 de studii de fezabilitate de acest fel până la sfârşitul anului 2006”, a declarat Andreea Ionescu, director de proiect USAID pentru Bihor. Principalul scop al acestui plan a fost optimizarea investiţiilor care urmează să fie făcute, precum şi o prioritizare a acestora pe zone.

„Se doreşte în final ca un număr cât mai mare de cetăţeni să beneficieze de o apă de cât mai bună calitate”, a afirmat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului. Problema este ca după realizarea investiţiilor, autorităţile locale să poată suporta cheltuielile de întreţinere a instalaţiilor şi cetăţenii să poată plăti apa.

Jumătate de miliard

Secretarul general-adjunct al Ministerului Transporturilor, Constanţa Pană, a prezentat un alt proiect care vizează finanţarea efectivă a lucrărilor. Planul realizat la nivel naţional are o valoare totală de 540 milioane de euro, bani obţinuţi în mare parte cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei cu o dobândă foarte mică.
Până acum s-au obţinut 200 milioane de euro din suma totală şi există promisiuni că diferenţa va fi acordată. Lucrările vor demara la începutul anului 2007 în toată ţara.

Infrastructură deficitară

În prezent, România ar avea nevoie de peste 15 miliarde de euro pentru aducerea infrastructurii de apă la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeană. Integrarea va impune un alt nivel calitativ pentru apa potabilă, iar nerespectarea normelor este pedepsită de legislaţia europeană cu amenzi de 300.000 de euro pe zi.
Statul român are termen până în 2015 pentru modernizarea reţelei de canalizare şi până în 2018 pentru staţiile de epurare.

Proiecte puţine

Secretarul de stat, Lucia Varga, a ţinut să evidenţieze un lucru îngrijorător: în Bihor nu s-au depus nici un fel de proiecte pentru finanţarea modernizării reţelelor de apă, cu excepţia celor din Oradea. În cazul în care acestea ar fi existat, autorităţile locale ar fi putut beneficia de finanţări importante. Varga nu a avasat nici o soluţie pentru scoaterea din amorţeală a celor 99 de primari bihoreni.

Sergiu Briceag0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !