Bani nerambursabili pentru silvomediu

De Simona Drimbău
Se doreşte conservarea pădurilor
Se doreşte conservarea pădurilor - © FOTO:C.B.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 100%.

Fermierii pot depune cereri de de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat – Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor.

Pentru acordarea sprijinului în cadrul schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, solicitantul depune o cerere de sprijin. Cererea de sprijin se depune online, în aplicaţia electronică M15, se tipăreşte, se semnează şi se depune împreună cu documentele aferente, la CJ APIA.

Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe hectar, proprietarilor de păduri din fondul forestier naţional, în baza unui angajament pentru o perioadă de 5 ani şi vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat.

Astfel, în cadrul Pachetului 1 – Asigurarea de zone de linişte, beneficiarul primeşte 38 euro/an/hectar pentru întreaga suprafaţă inclusă în angajament, în timp ce pe Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, solicitantul primeşte 137 euro/an/hectar pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2. Acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1.

„Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 100%, iar pentru suprafeţe mai mari de 500 de hectare se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel ca nivelul plăţilor va fi ajustat”, spun reprezentanţii APIA.

Eligibili

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe. Printre acestea se numără: să deţină amenajament silvic în vigoare pe toată suprafaţa din angajament, să aiba contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru întreaga suprafaţă din angajament, să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafaţa de teren forestier deţinută de aceştia într-o unitate de producţie şi/sau protecţie. Să delimiteze o zonă de linişte compactă de cel puţin 20% din totalul suprafeţei pentru care se încheie un angajament, în cadrul căreia nu va efectua tăieri de masă lemnoasă pe întreaga perioada a angajamentului, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Ghidul solicitantului şi să respecte normele privind eco-condiţionalitatea pe toate terenurile agricole aparţinând exploataţiei agricole şi pe toată perioada angajamentului, în cazul în care deţin şi suprafeţe agricole, sunt alte cerinţe care trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de ajutorul financiar.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !