Bani pentru acţiuni reziduale

Oamenii aşteaptă să vadă dacă mai au ceva de primit
Oamenii aşteaptă să vadă dacă mai au ceva de primit
Punctul de lucru din Oradea al Regisco SA (Registrul Independent al Acţionarilor) a fost asaltat, în ultima perioadă, de un număr tot mai mare de foşti acţionari. Fie că a aflat de la un vecin, o cunoştinţă sau pur şi simplu de pe stradă, fiecare speră că are ceva bani de ridicat.

Posibilitatea obţinerii unor sume de bani, deşi ştiau că şi-au vândut toate acţiunile, i-a determinat să se prezinte la sediul Regisco Oradea, pentru a obţine extrasul de cont.
Isteria şi aglomeraţia din primele zile au fost reduse prin acordarea unor numere de ordine, fiecare solicitant fiind chemat la o anumită oră.

„Sunt peste nouă milioane de potenţiali titulari ai unor acţiuni reziduale. Aceste acţiuni provin din dividendele nedistribuite dinainte de transformarea în SIF-uri”, explică Dan Şibut, angajat al SIF Banat-Crişana. Aglomeraţia din faţa Regisco nu prea are temei, având în vedere că extrasurile de cont se acordă pe termen nelimitat.

„Nu există un termen-limită pentru obţinerea extrasului de cont şi vânzarea acţiunilor. Problema e că lumea a aflat abia recent de reziduale”, spune George Pârlea, broker la SSIF Carpatica Invest.

Cine are şi cine nu?

Cine sunt titularii acţiunilor reziduale nu se poate spune fără o verificare prealabilă. Potrivit informaţiilor obţinute de la experţii consultaţi, este indicat ca cei care au avut acţiuni (cu excepţia acţiunilor SIF) să solicite la Regisco verificarea situaţiei şi, în cazul unui rezultat pozitiv, să achite eliberarea unui extras de cont. „Am plătit 3 lei pentru verificare şi 7 lei pentru eliberarea extrasului de cont”, spune Maria Boroş, o pensionară venită în Oradea special pentru ridicarea extrasului de cont.
Persoanele care nu se pot deplasa la sediul Regisco au posibilitatea de a trimite o cerere prin Poştă, însoţită de dovada achitării taxei. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Registrului (Centrul Informatica de pe strada Emilian Chitul – pe malul Crişului), sau pe site-ul www.regisco. ro, la „Informaţii utile”.

Concurenţă
De conjunctura creată profită şi societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF). Trei birouri ale unor SSIF-uri funcţionează deja chiar lângă cel al Regisco Oradea. „Cum am ieşit cu extrasul de cont, am fost asaltată de brokeri, gata să-mi cumpere acţiunile”, povesteşte Iuliana Coman, o doamnă în etate care se deplasase cu greu la sediul Regisco. „E mult de lucru acum şi concurenţa e mare. Oricum, această concurenţă este în beneficiul clienţilor”, conchide George Pârlea.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !