Bani pentru analize medicale

ORADEA – 1.292.408 lei (12,9 miliarde lei vechi). La atât se ridică buge- tul alocat de către CAS Bihor pentru efectuarea gratuită a analizelor medicale de bază în cadrul a 17 laboratoare medicale private din judeţ, în perioada februarie-decembrie 2007. Laboratoare Criterii

Dintre cei 16 furnizori de servicii medicale paraclinice – din care unul are două laboratoare – numai trei se află în teritoriu. Astfel doar două laboratoare medicale din Beiuş şi unul din Marghita vor acoperi necesităţile celor din teritoriu, restul aflându-se în Oradea. Aşadar, cea mai mare parte a asiguraţilor bihoreni vor fi nevoiţi să bată drumul până la Oradea, mai ales că patru dintre laboratoarele orădene au alocate printre cele mai mari sume. Pentru a putea încheia contract cu CAS-ul, un laborator privat trebuie să îndeplinească o serie de criterii legate de disponibilitatea de a efectua o serie de analize medicale şi investigaţii de bază, dar şi criterii legate de personal, logistică sau de adresabilitate. 

 

Investigaţii de radiologie şi ecografie

Cât priveşte serviciile medicale de radiografie şi imagistică medicală de înaltă performanţă, bihorenii vor putea apela la 6 laboratoare orădene, la unul din Salonta, unul din Beiuş şi unul din Arad. Suma alocată de CAS Bihor către cei 8 furnizori de astfel de servicii medicale (din care unul are două laboratoare) pentru perioada februarie – decembrie 2007 este de 1.072.699 lei.

„Am încheiat contract şi cu un laborator din Arad, deoarece nici un furnizor bihorean nu ne-a propus un contract pentru servicii de scintigrafie (n.r. – metodă de explorare a unui ţesut sau organ intern prin introducerea unei substanţe radioactive)”, ne-a declarat Oana Giurcă. Şi cu furnizorii de servicii medicale de radiografie dentară retroalveolară şi panoramică din domeniul privat s-au încheiat contracte în valoare de 129.240 de lei. Suma este împărţită însă numai între patru furnizori orădeni.

 

Cum procedează asiguraţii

Pentru a putea beneficia de aceste investigaţii şi analize medicale, în mod gratuit, fiecare asigurat va avea nevoie de un bilet de trimitere. „Pacientului i se va elibera biletul de către medicul de familie, în limita competenţei sale, iar dacă acesta va avea nevoie de investigaţii mai ample, medicul de familie îl va trimite la medicul specialist şi acesta îl va trimite în cele din urmă spre laboratorul privat”, susţine Oana Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor. Conducerea CAS Bihor promite asiguraţilor că nu îi va purta pe drumuri.

„Am hotărât ca pe site-ul instituţiei noastre asiguraţii să poată vizualiza în fiecare lună o listă cu furnizorii medicali care îşi epuizează plafonul lunar, întocmai ca şi în cazul farmaciilor. Astfel, asiguraţii sau chiar medicii care fac trimiterea vor putea afla ce laboratoare nu mai au fonduri pe luna respectivă” afirmă ec. Simona Ardelean, preşedinta CAS Bihor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !