Bani pentru animale de rasă

Bani pentru animale de rasă
ORADEA – Guvernul României sprijină achiziţionarea de animale de rasă. Data de 5 decembrie 2006 este termenul limită pentru depunerea cererilor pentru a primi bani de la Guvern pentru achiziţionarea de animale de rasă. Sprijinul are la bază HG 1583 din 8 noiembrie 2006.

Potrivit informaţiilor primite de la Tiberiu Omilescu, şeful Serviciului Informaţional al Pieţelor şi Analiză Economică din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, beneficiarii sprijinului trebuie să îndeplinească anumite condiţii. „În primul rând, persoanele fizice trebuie să fi absolvit o formă de pregătire profesională sau un curs de specialitate în domeniu.

Dacă nu au aceste cursuri se pot înscrie la un curs la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă”, a precizat Tiberiu Omilescu. Pentru persoanele juridice este necesară angajarea unei persoane ce îndeplineşte aceste condiţii.

Fonduri şi cereri

Sprijinul se acordă pentru achiziţionarea junicilor din rase de lapte şi/sau mixte sau pentru cele din rase de carne. De asemenea, mai poate fi achiziţionat tineret caprin din rase de carne şi lapte, precum şi berbeci şi ţapi din rase de carne şi/sau lapte.

„Animalele achiziţionate trebuie atestate prin certificatul de origine, acesta fiind o garanţie a performanţelor”, spune Tiberiu Omilescu.

Cuantumul sumelor acordate poate ajunge până la 50% din preţul de achiziţie al animalelor. „Sumele alocate judeţului Bihor pentru acordarea sprijinului sunt de 607.502 lei, din care 491.420 de lei pentru achiziţionarea de junici şi 116.082 de lei pentru achiziţionarea de berbeci, ţapi şi tineret caprin”, ne-a informat angajatul DADR Bihor.

Până în prezent, la DADR Bihor au fost depuse 30 de cereri pentru cumpărarea de junici, două pentru tineret caprin şi trei cereri pentru berbeci şi ţapi de reproducţie.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase