Bani pentru complexul Nymphea

5Comentarii
Strandul Municipal Oradea
Strandul Municipal Oradea
Ideea modernizării Ştrandului Municipal prin fonduri europene prinde contur. Consiliul Local Oradea a votat în şedinţa de săptămâna trecută contribuţia sa de 35.637.400 lei (8,4 milioane euro) ca şi cofinanţare a proiectului „Complexul wellness-termal Nymphaea” care va fi depus pentru cofinanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) pe Axa prioritară 5 privind turismul. Totodată, CL Oradea a aprobat studiul de fezabilitate întocmit deja de SC Arcadia Engineering pentru complexul care va costa, în total, peste 84 de milioane de lei (20 de milioane de euro).

Din fondurile structurale europene şi guvernamentale se vor acoperi 50% din costurile eligibile, iar restul va fi finanţat din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Oradea.
Complexul turistic de agrement, întins pe 7,9 hectare, va cuprinde Bazinul Olimpic Acoperit, Bazinul Acoperit „Crişul”, complexul wellness-termal, complexul comercial, bazinele descoperite actuale şi alte amenajări.

Conform planului întocmit de Arcadia Engineering la comanda municipalităţii, complexul wellness-termal va avea două corpuri: o clădire multifuncţională de 56 x 27 metri, cu spa, fitness, zonă de bowling, vestiare şi birouri, respectiv zona bazinelor acoperite: Family şi Copii, Relax şi Aventura.

Complexul comercial, proiectat ca o formă dreptunghiulară de 79,5 x 12,35 metri, va fi construit la capătului Bazinului cu Valuri, de-a lungul Aleii Ştrandului. La partare va avea spaţii comerciale şi restaurant iar la etaj un bar acoperit şi o zonă de servit masa legată de restaurant.

Bazine filtrate
În ce priveşte bazinele, proiectul prevede realizarea de staţii de filtrare, ceea ce ar permite economii puternice la facturile de apă geo-termală pe care RAPAS o plăteşte furnizorului SC Transgex.

Astfel, luna trecută, directorul RAPAS, Romulus Cosma, a precizat că un sistem de filtrare-recirculare a apei ar permite schimbarea ei de două ori pe sezon, nu la fiecare două-trei zile, ca până acum.

La categoria amenajări exterioare se remarcă realizarea de parcări suficiente pentru fiecare obiectiv, un nou acces auto în nord-estul terenului, dinspre Aleea Ştrandului precum şi realizarea unei reţele de drumuri asfaltate, late de şase metri.

Costul defalcat al tuturor investiţiilor precum şi planul detaliat realizat de SC Arcadia poate fi vizualizat şi pe portalul de la Primaria Oradea (oradea.ro).

Inclus în staţiune

Proiectul complexului Nymphea a fost iniţiat vara aceasta de Departamentul de Dezvoltare Durabilă (DDD) de la  Primaria Oradea, fiind inclus apoi în planul staţiunii turistice Crisius alături de Cetatea şi de Centrul Istoric al municipiului.

În acest sens, reamintim că pe 24 august Primaria Oradea a organizat dezbaterea publică a proiectului staţiunii ce se va întinde pe 500 de hectare, incluzând Dealul Ciuperca şi zona de luncă a Crişului, de la Insula Silvaş până la Podul Ferdinand.

În timpul prezentării, directorul DDD, Marcel Boloş, a declarat că sunt şanse ca această entitate turistică orădeană să fie inclusă în strategia naţională pentru dezvoltarea turismului, elaborată în prezent cu sprijin francez. Aceasta dacă staţiunea turistică va fi avizată şi de către Guvern.

Cristian Horgoş

Staţiunea balneară „Nymphea”, pe malul Crişului5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor