Bani pentru cultura bihoreană

2Comentarii
Bani pentru cultura bihoreană
Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor va primi în maximum două săptămâni 25 miliarde de lei vechi, iar Oradea va fi singurul municipiu care va beneficia de două săli de cinema de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi RADEF.

Şi Biblioteca Judeţeană va primi o serie de finanţări, iar pentru Cetatea Oradea se vor aloca alte cinci miliarde de lei vechi. Promisiunile au fost făcute vineri de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, în timpul vizitei efectuate în Bihor.

„Belşug de spaţii”

Printre obiectivele vizitate de ministru s-au numărat Episcopia Ortodoxă, Episcopia Romano-Catolică, Cercul Militar, Palatul Baroc, Cinematograful Libertatea, precum şi noile şi vechile sedii ale Bibliotecii şi Muzeului Ţării Crişurilor.

„La Oradea există un belşug de spaţii care ar putea fi folosite pentru cultură, dar administrarea acestora trebuie foarte bine chibzuită”, a fost una dintre concluziile lui Iorgulescu.

Ministrul a avut întâlniri cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi Bisericii Greco-Catolice şi a discutat problemele diferitelor spaţii care fac obiectul disputelor dintre cele două biserici.

Soluţii posibile

Una dintre soluţiile propuse de către Iorgulescu a fost suportul oferit de statul român pentru locaşurile de cult aflate în construcţie, fie ele greco-catolice sau ortodoxe. „Nu am venit aici să facem schimb de clădiri între biserici, ci să încercăm să punem cele două părţi să stea faţă în faţă şi să discute”, a declarat Iorgulescu.

Fonduri pentru sate

Finanţarea cu peste 400 milioane de euro a dezvoltării infrastructurii culturale la sate, începând cu 2007, a fost un alt proiect prezentat de ministru. Cu aceşti bani se doreşte aducerea culturii din zonele rurale mai aproape de Uniunea Europeană.

Rămâne însă de văzut dacă aceşti bani vor fi suficienţi. Un studiu realizat recent de minister a arătat că nivelul instituţiilor culturale de la sate este aproape zero, tinerii fiind mult mai interesaţi de discoteci decât de o bibliotecă. Din aceşti bani se doreşte construirea mai multor biblioteci, dar şi achiziţia de proiectoare pentru viitoarele cinematografe de la sate.

Sergiu Briceag2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor