Bani pentru culturile „însetate”

BIHOR – Până pe data de 15 iulie, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală(DADR) Bihor trebuie să trimită la Bucureşti dosarele pe baza cărora urmează a fi despăgubiţi agricultorii din judeţul nostru. Potrivit directorului executiv al DADR Bihor, Octavian Avrămuţ, cele mai afectate culturi sunt cele de orz, rapiţă şi grâu.

Peste 600 lei per hectar
Pe baza documentelor justificative, Guvernul va acorda despăgubiri cuprinse între 600 şi 750 de lei pe hectar. Banii vor fi acordaţi numai agricultorilor care aveau culturile asigurate de către un asigurator acreditat de Ministerul Agriculturii şi doar în situaţii în care s-au înregistrat pagube mai mari de 30% din producţie.
„Până în acest moment nu avem suprafeţe extraordinare afectate de secetă, acestea fiind de circa 3.000 de hectare. Dintre acestea, foarte puţine au asigurări”, a declarat Octavian Avrămuţ.
Avrămuţ a mai declarat că cele mai afectate sunt culturile de orz, rapiţă şi grâu. „Despăgubirile se acordă doar pentru culturile înfiinţate în toamna anului trecut, culturile de primăvară urmând a face obiectul unei alte analize”, a mai adăugat directorul DADR Bihor.
Pentru a primi plăţile compensatorii, fermierii trebuie să depună un dosar la DADR Bihor. Acestea vor fi transmise Ministerului Agriculturii. Pe lângă actele de rigoare, dosarul pe care fermierii îl depun la direcţiile agricole trebuie să conţină şi o viză eliberată de Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), care să dovedească că agricultorul nu a irigat terenul pentru că nu existau sisteme în zona respectivă sau, dacă existau, nu erau funcţionale.
Agricultorii care au încheiat contracte cu ANIF pentru irigarea terenurilor, dar nu au cerut Administraţiei să ude terenurile, sau cei care beneficiau de sisteme funcţionale de irigaţii, dar nu au contractat servicii, nu vor primi despăgubiri.

Despăgubirile vor fi acordate în funcţie de culturi:
600 lei/hectar – pentru culturile de rapiţă
700 lei/hectar – pentru culturile de orz şi orzoaică
750 lei/hectar – pentru culturile de grâu, secară, triticale0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !