Bani pentru fermierii care se asociază

De Simona Drimbău
Bani pentru fermierii care se asociază
În perioada 29 ianuarie – 30 aprilie AFIR primeşte solicitări pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare şi funcţionare a grupurilor operaţionale care dezvoltă proiecte pilot şi noi produse în sectorul agricol şi în cel pomicol prin submăsurile 16.1 (agricol) şi 16.1a (pomicol) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).


Alocarea financiară stabilită pentru prima sesiune de primire a solicitărilor de finanţare pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor operaţionale în sectorul agricol este 6.676.044 euro şi 5.850.768 euro pentru sectorul pomicol.

„ Aceste linii de finanţare oferă posibilitatea de a face cercetare aplicată pentru obţinerea unor soluţii de eficientizare a proceselor tehnologice sau de obţinere a unor noi produse în vederea comercializarii. Este pentru prima oară când se finanţează acest tip de proiecte”, spun reprezentanţii AFIR.

Scopul principal al submăsurii este de a sprijini înființarea și funcționarea Grupurilor Operaționale (GO) cu scopul de a realiza, în comun, un proiect de dezvoltare-inovare nou, prin care să se abordeze anumite probleme specifice și să se valorifice oportunitățile existente în sectoarele agricol, agro-alimentar și forestier.

Obiectivele submăsurilor 16.1 și 16.1a sunt de a contribui la promovarea inovării și cooperării în sectorul agroalimentar, inclusiv în sectorul pomicol, prin dezvoltarea de proiecte-pilot și de noi produse, practici și tehnologii. Înființarea Grupurilor Operaționale în cadrul submăsurilor 16.1 și 16.1a va facilita cooperarea dintre fermieri, organismele de cercetare, universități, consultanți și alți actori relevanți din sectorul agroalimentar, pentru creșterea gradului de inovare din aceste sectoare și adaptarea rezultatelor cercetării la nevoile sectoriale.

Beneficiari

Beneficiarii acestor submăsuri sunt grupurile operaționale, fără statut juridic, constituite din minim un partener din categoriile de mai jos și cel puțin un fermier/un grup de producători/o cooperativă/altă formă de asociere în agricultură din sectorul pomicol: partener cu domeniul de activitate de cercetare (de ex.: producție/ procesare/ ambalare fructe), corespunzător temei proiectului.

Partener care are ca activitate principală procesarea/comercializarea fructelor din sectorul pomicol sau producția de ambalaje și alte produse destinate sectorului ca domeniu principal de activitate, în concordanță cu tema proiectului.

Pragul de calitate minim pentru submăsura 16.1 este de 10 puncte, în timp ce pragul de calitate pentru submăsura 16.1 a este de 15 puncte.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !