Bani pentru încălzire cu lemne

5Comentarii
Vom elimina astfel nedreptatea făcută celor care se încălzesc cu lemne, cărbuni sau combustibil
Vom elimina astfel nedreptatea făcută celor care se încălzesc cu lemne, cărbuni sau combustibil
ORADEA – Familiile care au venitul pe membru de familie sub 500 de lei, primesc bani de încălzire. Va fi puţin mai bine pentru familiile cu venituri mici care se încălzesc cu lemne.

În ceasul al doisprezecelea, Guvernul încearcă să elimine inechităţile făcute între familiile care folosesc pentru încălzire energie termică în sistem centralizat şi cele care se încălzesc cu lemne, cărbuni sau combustibil petrolier. În acest sens, în ultima şedinţă de Guvern a fost modificată OUG nr. 5/2003, privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei. De această măsură vor beneficia peste 2,7 milioane de familii şi persoane singure. „Vom elimina astfel nedreptatea făcută celor care se încălzesc cu lemne, cărbuni sau combustibil. Până acum, în categoria celor care primeau acest tip de sprijin intrau numai persoanele care beneficiau de venitul minim garantat”, a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei. Acesta a adăugat că au fost stabilite deja modalităţile de plată şi cuantumul ajutoarelor. Efortul bugetar va fi de circa 244 de milioane de lei.

 

Cuantum

 

Cuantumul ajutorului acordat este cuprins între 14 şi 46 de lei, în funcţie de venitul lunar pe membru de familie. Astfel, o familie cu un venit net lunar sub 125 de lei, va primi, pe lună, 46 de lei. Familiile cu venitul pe membru cuprins între 125 şi 170 de lei vor primi drept ajutor de încălzire 42 de lei, iar cele cu venitul cuprins între 170 şi 210 lei – 38 de lei. Cel mai puţin vor primi familiie care au venitul lunar pe membru cuprins între 440 şi 500 de lei. Cuantumul ajutoarului pentru acestea este de 14 lei. Familiile care beneficiază de ajutor social, primesc pentru încălzire 50 de lei pe lună.

Pentru a primi ajutorul de încălzire, familiile care folosesc lemne, gaz sau combustibil petrolier trebuie să depună o cerere, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa şi venitul familiei, la primării. Stabilirea dreptului la ajutor pentru încălzire se realizează o singură dată, pentru toată perioada sezonului rece. Pentru sezonul rece 2006 – 2007, ajutorul se va acorda doar pentru perioada ianuarie – martie. Doar pentru acest sezon cererea se va depune în luna decembrie.

Părerile beneficiarilor acestui ajutor sunt împărţite. Dacă unii sunt cât de cât mulţumiţi, alţii îl consideră „praf în ochii proştilor”. „Ce pot să fac cu banii aceştia? Eu şi soţia ar trebui să primesc 66 de lei. Cu aceşti bani pot să-mi cumpăr lemne pentru o săptămână. Cel mult două. Cred că ar fi trebuit să ne dea bani pentru toată iarna, iar cuantumul trebuia să fie mai mare”, este de părere Ioan Rus, un pensionar din Oradea.

Dan Birta5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor