Bani pentru jumatate dintre primarii

2Comentarii
Bani pentru jumatate dintre primarii
O parte dintre primăriile din judeţ, dar şi CJ Bihor, au primit „o gură de oxigen” la finele anului.

Pe ultima sută de metri, 41 de primarii din judeţ dar şi Consiliul Judetean au primit o veste bună de la Palatul Victoria. Peste 7,5 miliarde lei au ajuns în conturile administraţiilor locale şi ale judeţului. Banii au fost alocaţi prin două hotărâri de guvern datate 27, respectiv 28 decembrie 2010, publicate în Monitorul Oficial, sumele repartizate fiind operaţionale de îndată.

Prin hotărârea din 27 decembrie 2010 privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural. „Pentru dezvoltarea infrastructurii au primit bani primăriile din Abrămuţ, Aştileu, Căbeşti, Chişlaz, Curăţele, Lăzăreni şi Săcădat. Valoarea totală a sumelor alocate este 2.016 mii lei. Fonduri pentru construirea unor baze sportive au revenit primăriilor din Borod, Cetariu, Ciuhoi, Ciumeghiu, Cociuba mare, Curtuişeni, Hidişelu de Sus, Holod, Mădăras, Măgeşti, Olcea, Săcuieni. Valoarea totală a acestor sume este de 2.019 mii lei”, a anunţat deputatul Ştefan Seremi. Aproximativ 3.450 mii lei au fost distribuiţi pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Principalii beneficiari sunt Primăria Oradea, comuna Popeşti, Consiliul Judeţean Bihor, comuna Buduslău, Marghita, Nucet, Rieni, Sânmartin, Vaşcău, Tinca. După cum se poate observa din modul în care au fost distribuiţi banii, Guvernul nu a ţinut seama de culoarea politică a primăriilor sau a preşedintelui CJ. Pentru noi au contat necesităţile comunităţilor, ale oamenilor. Deşi am parcurs un an de criză  economică, marcat de restructurări în sectorul bugetar şi de reduceri salariale, Guvernul Boc se preocupă, în limita resurselor disponibile, de finanţarea unor proiecte ale administraţiilor publice locale şi de echilibrarea bugetară a acestora, dovedind astfel chibzuinţă şi responsabilitate, în conformitate cu o bună guvernare”, a ţinut să precizeze deputatul Ştefan Seremi.

Banii sunt deja cheltuiţi

Banii care au venit în Bihor în aceste zile trebuie cheltuiţi până la 31 decembrie. Primarii i-au aşteptat ca aerul. Şeful Primăriei Tinca, primarul Teodor Coste (PNL), spune că a folosit deja banii primiţi. „Chiar azi am dat o hotărâre de consiliu în acest scop. Banii se vor duce la grădiniţa din Belfir, o lucrare începută în urmă cu doi ani, până la centură, peste care a plouat şi a nins. Am plătit nişte datorii şi ne-am înţels cu constructorul care a promis că în primăvară face lucrarea şi o termină chiar dacă nu vor fi toţi banii necesari”, spune primarul Teodor Coste. Primarul de Aştileu, Mnerea Dorel (PSD)  a primit peste 7 miliarde lei vechi.

„Am şi cheltuit banii azi, fondurile erau destinate lucrării de alimentare cu apă care a şi fost finalizată şi recepţionată, dar pentru care nu am avut resurse să plătim până acum”, a spus şeful Primăriei Aştileu. Gavril Costa (PD), primarul de Măgeşti, a acţionat la fel de rapid în gestionarea fondurile de care a beneficiat. „Aveam datorii din 2009 la drumul Măgeşti-Gălăşeni astfel că am şi făcut deja plata. Restul de bani se duc spre baza sportivă, deoarece constructorul care a câştigat licitaţia a făcut achiziţie de materiale”, a precizat primarul Gavril Costa.

V.B.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor