Bani pentru sectorul zootehnic

ORADEA – Subvenţii şi prime de peste 500 milioane de lei. Acestea vor fi acordate producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice din Bihor care deţin şi exploatează animale de producţie identificate şi înregistrate în sistemul naţional.

„Totalul sprijinului este de peste 547 milioane de lei. Sectorul zootehnic va beneficia de plăţi naţionale directe în limita sumei de 120 milioane de lei”, ne-a informat Octavian Avrămuţ, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.

Pe categorii
Prima pentru tona de lapte livrat va fi de 148 lei, iar cea pe cap de femelă adultă bovină care alăptează va fi de 400 lei. Prima specială pe cap de tineret bovin la îngrăşat va fi tot de 400 lei. Pentru sacrificarea unui animal bovin, statul plăteşte 150 lei. Pentru ovinele sau caprinele care fată prima este de 35 lei.
„Ameliorarea efectivelor de animale şi îmbunătăţirea calităţii producţiilor zootehnice va fi, de asemenea, premiată de Guvern cu peste 300 milioane de lei”, a declarat directorul DADR Bihor. Sprijinul va fi acordat astfel: 288.179.000 de lei pentru îmbunătăţirea calităţii produselor de origine animală; 6.821.000 de lei pentru susţinerea ameliorării animalelor şi 5.000.000 de lei pentru producerea şi comercializarea produselor apicole.
Crescătorii de păsări vor primi 1,6 lei pentru fiecare pui broiler, iar crescătorii care vor să evalueze performanţa ovinelor şi a caprinelor vor primi între 0,5 lei şi 1 leu pe cap de animal. „Suma totală acordată crescătorilor de pui broiler va fi de 114,7 milioane de lei, iar cea pentru subvenţionarea performanţelor ovinelor şi caprinelor de 613.000 de lei”, a specificat Avrămuţ.
Subvenţia de 0,3 lei pe litrul de lapte, conform normelor europene, va fi menţinută şi în anul 2007. Pentru scrofiţele din fermele comerciale se va acorda 150 de lei pe cap de animal la prima fătare.
Alte subvenţii se vor acorda pentru autorizarea sistemelor de clasificare a carcaselor – 800 de lei pe cap de animal şi pentru testarea masculilor de reproducţie: 1.000 de lei pentru fiecare tăuraş şi 50 de lei pentru berbeci şi ţapi.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !