Bani pentru spaţii verzi

Bani pentru spaţii verzi
ORADEA – Începând din 3 ianuarie, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a demarat cea de-a doua etapă a Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.

Autorităţile locale au astfel posibilitatea de a solicita fonduri nerambursabile de la Guvern, în scopul înfiinţării de noi parcuri sau pentru extinderea şi reabilitarea celor existente. „Sperăm că primarii au fost buni gospodari şi şi-au făcut iarna car şi vara sanie, având finalizate încă din această perioadă proiecte pentru parcuri, astfel încât cetăţenii să aibă mai mult spaţiu verde în localităţile în care trăiesc”, a declarat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului, iniţiatorul programului.

Proiectele pot fi depuse la Ministerul Mediului până în 31 ianuarie. Sumele puse la dispoziţia autorităţilor locale pentru parcuri în 2008 se ridică la aproximativ 60.000.000 lei, la fel ca în 2007.

Şi la Oradea


MMDD a aprobat în luna octombrie a anului trecut un asemenea proiect pentru Oradea, privind realizarea unui parc dendrologic în Şanţul Cetăţii. Acesta cuprinde un alpinariu, o zonă de arboret şi un lac cu peste 100 de specii de nuferi.
Lucrările nu au fost începute, deoarece Primăria Oradea nu a semnat încă contractul de finanţare cu Fondul Naţional de Mediu. „Oradea nu a semnat contractul de finanţare pentru că a vrut să-l transfere către Administraţia Domeniului Public (Administraţia Imobiliară Oradea – AIO – n.r.). Acest lucru nu este însă posibil, deoarece contractul se semnează cu Primăria Oradea”, declară Lucia Varga.
Reprezentanţii administraţiei locale ar trebui să finalizeze aceste demersuri până la mijlocul lunii ianuarie, pentru a putea demara licitaţia. „Sper să se treacă în această lună peste formalităţi, pentru ca în martie să începem plantarea puieţilor”, mai spune secretarul de stat al MMDD, Lucia Varga.
Investiţia pentru parcul dendrologic se estimează la aproape 1,3 milioane lei, 12% din sumă fiind suportat de Primăria Oradea.

Au căutare


În 2007 au fost depuse proiecte pentru spaţii verzi de încă câteva localităţi bihorene, şi anume de către Salonta, Aleşd, Ştei, Marghita, Tăuteu, Nojorid, Şimian şi Borş. Finanţarea lor totală este de 6,2 milioane lei. Cei care au câştigat proiecte anul trecut au şanse de reuşită şi anul acesta. „Cu toate acestea, vor avea prioritate localităţile care nu au câştigat proiecte anul trecut. Regulile ce trebuie îndeplinite de aplicanţi sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Mediului şi al Dezvoltării Durabile nr. 1912/2007”, adaugă Lucia Varga.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !