Bani pentru tichete de drum

Începând cu anul 2007 va fi putin mai bine pentru pensionari. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei, cupoanelor-talon speciale de cãlãtorie nefolosite vor fi compensate în bani.

Sumele corespunzãtoare compensãrii în bani a cupoanelor talon neutilizate se vor suporta din bugetul de stat. Initial, OUG 71/2004 preciza cã pentru tichetele de cãlãtorie neutilizate sã fie acordate produse alimentare.

„Compensarea cu produse alimentare a cupoanelor nefolosite putea fi efectuatã prin eliberarea unor tichete de masã. Acest procedeu, pe lângã faptul cã este costisitor – tipãrirea si gestionarea tichetelor de masã putând fi fãcutã numai de agenti autorizati – prezintã si dezavantajul unui flux de informatii si financiar greu de controlat”, se aratã în expunerea de motive semnatã de ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

Media taloanelor utilizate

Solutia prezintã avantajul cã nu necesitã costuri suplimentare pentru transmiterea drepturilor. „În plus se oferã posibilitatea pensionarilor de a utiliza banii si în alte scopuri decât pentru alimente: medicamente, întretinere, etc”, a precizat Leontin Târle, directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Bihor.

Potrivit proiectului de act normativ, nivelul compensãrii în bani a cupoanelor neutilizate se calculeazã pe baza sumei medii decontate pentru taloanele utilizate în anul de referintã. Suma medie decontatã pensionarilor în anul 2007 va rezulta din raportarea sumei reprezentând contravaloarea tuturor cupoanelor talon de cãlãtorie cu pret redus utilizate în anul 2006, la numãrul acestora.

„Sumele aferente compensãrii în bani a cupoanelor neutilizate în 2006 vor fi transmise beneficiarilor împreunã cu drepturile de pensii lunare în cursul primului semestru al anului 2007, pânã în luna aprilie”, a declarat Leontin Târle. Reprezentantii ministerului muncii estimeazã cã sumele necesare în anul 2007 pentru sustinerea acestei mãsuri se ridicã la aproximativ 228,18 milioane de lei (RON).

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !