Banii de primării: CJ Bihor îl tratează cu refuz pe prefect!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Consiliul Judeţean Bihor
Consiliul Judeţean Bihor
După ce prefectul Claudiu Pop dăduse Consiliului Judeţean ca temă de casă reanalizarea felului în care a alocat banii către primăriile din judeţ, la şedinţa din noiembrie, iată că CJ Bihor refuză să schimbe ceva! Cu riscul ca hotărârile 226 şi 228 din 24 noiembrie să fie atacate şi, implicit, suspendate de către prefect!

Plenul Consiliului Judeţean a decis marţi să îşi menţină cele două hotărâri la care Prefectura avusese obiecţii de legalitate. Este vorba despre împărţirea a circa 4,1 milioane de euro către primarii din Bihor, bani proveniţi de la Guvern, pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale, respectiv bani pentru echilibrarea bugetelor locale, fonduri provenite din cota de 20%, defalcată din TVA.

Popa, făcut “baron local”!

“Banii au fost alocaţi fără a fi consultate primăriile, aşa cum scrie în HG. Noi considerăm că s-a făcut un abuz. Este un comportament de baron local şi vom vota împotrivă”, a anunţat preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, chiar înainte de vot. Prin urmare, PSD a votat contra.

“Eu respect orice observaţie de bun simţ. Încercaţi să rămâneţi în cadrul ei. S-au făcut diligenţele, s-au respectat procedurile. Încercaţi să scoateţi etichetările din CJ Bihor. Dacă nu ţineţi la emblema PSD Bihor, ţineţi, vă rog, la emblema CJ Bihor. Faceţi-le la sediul PSD Bihor, le citim cu drag”, i-a replicat Popa lui Mang. Şi totuşi, pesedistul a continuat astfel: “Dl. prefect, în înţelepciunea dânsului, a cerut ca CJ să reanalizeze şi să se conformeze. Banii s-au dat pe criterii clientelare, doar la anumite primării. Noi vom vota împotrivă, vor fi atacate în contencios, ceea ce înseamnă că hotărârile nu vor putea fi puse în aplicare”.

“Bietul prefect”

Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a intrat în discuţie pentru a-l contracara pe Mang: “Nu am făcut altceva decât să răspundem. Am arătat că cele două comune nu au arierate. Alocarea banilor s-a făcut conform normelor metodologice şi a instrucţiunile primite. Aceste hotărâri de Consiliu au produs deja efecte juridice, intrând în circuitul civil. Un act administrativ poate fi atacat doar dacă nu a intrat în circuitul civil. Dacă atacaţi dvs., ca partid, nu de către dl. prefect, hotărârile nu se suspendă. Se suspendă doar dacă sunt atacate de către dl. prefect”, a afirmat Soltănel, adăugând că nu a primit de la Prefectură o înştiinţare prealabilă cum că nu va primi avizul de legalitate… “Mi se pare foarte ciudat că o Hotărâre de Consiliu Judeţean care nu a fost validată de către Prefectură a intrat în circuit civil”, a replicat Mang, moment în care a intervenit preşedintele Popa: “Să nu dezinformaţi Prefectura pe linie de partid. Aşa s-a ajuns să se creadă că Sârbi şi Uileacu de Beiuş au arierate. Arierate înseamnă de la 90 de zile în sus. L-aţi dezinformat pe bietul prefect şi l-aţi obligat să scrie scrisori de «dragoste»”, s-a exprimat ironic şeful CJ Bihor. Mang: “Nu l-a informat partidul. Dl. prefect nu este biet. S-a informat din presă. Induceţi în eroare Consiliul Judeţean Bihor. Nu este vorba despre 2 comune, ci 47 care nu au primit bani. Dacă CJ Bihor ne poate arăta un algoritm, noi putem fi de acord”. În schimb, Carmen Soltănel l-a asigurat pe pesedist că nu poate fi vorba despre un algoritm după care s-au împărţit banii: “Nu există un algoritm, nu este la nivel naţional algoritm, doar la Finanţe”.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor