Banii din gunoi rămân la Oradea

Banii din gunoi rămân la Oradea
ORADEA – Miliardele plătite anual de Primărie pentru salubrizarea şi deszăpezirea Oradiei vor continua să intre în conturile RER Ecologic.

Licitaţia organizată de Primărie pentru atribuirea serviciului de salubrizare, întinsă deja pe aproape doi ani, nu a schimbat cu nimic situaţia de până acum, chiar dacă aceasta a adunat oferte de la cinci firme de specialitate din toată ţara. După procese cu trei dintre cele care au pierdut în faţa firmei orădene, deţinute în proporţie de 40% de Consiliul Local. Consilierii locali au votat, joi după-amiază, fără comentarii, instaurarea monopolului pe gunoi în favoarea RER Ecologic, eliminând astfel orice potenţială concurenţă de pe piaţă.

Monopol pe menajer
„S-a aprobat concesionarea serviciilor de salubrizare stradală, deszăpezire şi salubrizare menajeră pe o perioadă de opt ani. Contractul îl vom semna luna viitoare, încă nu am detaliat lucrurile în ceea ce priveşte salubritatea menajeră”, spune Ioan Sărac, directorul RER Ecologic Oradea. Conform acestuia, pentru anul trecut i s-au decontat de la Primărie lucrări în valoare de 35 miliarde, sumă pe care o consideră cam mică.
Şeful de la Tehnic din Primărie, în schimb, are deja o viziune clară referitoare la „actorii” de pe piaţa orădeană a gunoiului menajer: va rămâne doar unul. „În mod normal, nu ar putea lucra alt operator în domeniul salubrizării menajere în Oradea. Serviciul fiind deja delegat, iar firma având agreere de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC), altcineva nu ar avea de ce lucra în domeniu”, declară Dumitru Fildan, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, punctând că acest contract nu introduce premisele niciunui monopol.
Opinia sa este susţinută şi de adjunctul său, Dan Gherdan, care spune că Primăria are ultimul cuvânt în această problemă: „Nu este nicio problemă cu acest contract. Conform legii, este la latitudinea administraţiei locale dacă este un singur operator sau mai mulţi”. În prezent, RER-ul ia 39.000 de lei vechi plus TVA pe persoană şi-l depune la haldă cu 12 euro + TVA tona.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !