Banii donaţi pentru Cuminţenia Pământului restituiţi la anul

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
5Comentarii
Banii donaţi pentru Cuminţenia Pământului restituiţi la anul
Restituirea donaţiilor făcute pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului se amână cu un an. Termenul iniţial până la care trebuiau să se restitue banii donatorilor era 31 decembrie 2017.

Bihorenii au donat bani pentru a fi achiziţionată opera lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” în cadrul subscripţiei publice organizate în 2016. 100.000 de romani au făcut atunci donaţii, dar din cei 11 milioane de euro necesari s-au strâns abia 1,2 milioane euro.

Artiştii orădeni s-au aflat în prim-planul acestui demers. Pictorul naiv Mihai Dascălu şi-a donat o lucrare inspirată de Phonix- Muguri de fluier- pentru a fi vândută în cadrul unei expoziţii la Paris, acolo unde pentru opera lui Brâncuşi au încercat să strângă fonduri artişti contemporani stabiliâi în străinătate. O campanile în urma căreia se anticipau strângerea a 5000 euro le-a avut ca protagonist, tot la Paris, pe orădencele Mioara Pituţ, secretar I la Ambasada României din Paris şi pe scriitoarea Simona Iacob Le Roy. La Oradea, în acelaşi scop a concertat Valerie Cioloş, soţia fostului premie, franţuzoiacă de origine.

Aceste eforturi nu au fost însă suficiente… Guvernanţii au promis iniţial că restitue banii donaţi pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului până la 31 decembrie 2017. Pe 30 decembrie 2017, Guvernul publică o ordonanţă de urgenţă anunţând că banii vor fi restituiţi donatorilor până pe 31 decembrie 2018. Ministerul Culturii, care s-a dovedit incapabil să se folosească de acești bani, nu-i i-a putut restitui donatorilor, așa cum a promis, pentru că în buget nu existau și bani pentru plata comisioanelor bancare si a diferenței de curs valutar pentru aceste tranzacțiile.

În OUG dată în ultimele zile din 2017 se precizează că reglementarea nu poate fi amânată, dată fiind voinţa anterioară a Guvernului, potrivit căreia încheierea returnării donaţiilor trebuia realizată până la data de 31 decembrie 2017, termen adus la cunoştinţa tuturor celor implicaţi în campania de donaţie.

Conform OUG care a fost adoptată pe 28 decembrie, banii se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condiţiile, termenele şi conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Până la 31 octombrie 2017, cei care au făcut donaţii prin cartele prepaid care au expirat aveau posibilitatea să depună la Ministerul Culturii, inclusiv prin poşta electronică, o cerere de restituire a sumelor. Cei care au facut donaţii şi nu doresc restituirea acestora şi-au putut exprima opţiunea către Ministerul Culturii, până la 31 martie 2017.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor