Banii primarilor, impartiti politic la Consiliul Judetean Bihor

Liberalul Voloşeniuc (stânga), vesel că i-au ieşit socotelile. Radu Ţîrle nu avea motive de bucurie. Kiss (dreapta) a ieşit bine şi de astă dată.
Liberalul Voloşeniuc (stânga), vesel că i-au ieşit socotelile. Radu Ţîrle nu avea motive de bucurie. Kiss (dreapta) a ieşit bine şi de astă dată.
Radu Ţîrle a fost înfrânt, marti, de foştii săi colegi liberali şi de aliaţii lor din UDMR şi PSD. Consiliul Judeţean a împărţit banii către primăriile din judeţ şi, deşi Ţîrle se îngrijise să conceapă un proiect prin care banii să fie alocaţi după numărul de locuitori din oraşe şi comune, planurile i-au fost date peste cap.

Observând că oricum Guvernul finanţează primăriile PDL din Bihor, coaliţia PNL-UDMR-PSD a venit cu un alt proiect, alocând banii aproape exclusiv către propriii primari, ce nu au susţinere în Capitală. Astfel, nici Oradea nu a fost uitată. Dacă în proiectul propus de preşedintele CJ Bihor Oradea figura cu doar 2 milioane de lei noi, în cele din urmă s-au votat pentru Oradea 3,1 milioane de lei noi, din cele 27,2 milioane, câte au fost distribuite în total. Tot ieri s-a aprobat şi bugetul judeţului Bihor, mai mic decât cel din anul precedent.

Scandal la alocarea sumelor pentru primării, marti, în şedinţa Consiliului Judeţean Bihor. Preşedintele CJ, Radu Ţîrle, propusese o împărţeală care să ţină cont de numărul de locuitori ai localităţilor. În proiectul trimis luni de purtătorul de cuvânt al instituţiei către mass-media, Oradea apărea cu o alocaţie bugetară de doar 2 milioane de lei noi, municipiile Salonta, Marghita şi Beiuş urmau să primească fiecare câte 800.000 lei noi, iar oraşele Săcueni, Aleşd, Valea lui Mihai, Ştei, Vaşcău şi Nucet erau prevăzute fiecare cu câte 500.000 lei noi. Apoi urmau comunele, cu sume sub 500.000 lei noi. Ţîrle spunea că singurul criteriu obiectiv de care a ţinut cont a fost numărul de locuitori ai localităţilor din judeţ.

 Supărarea lui Avrigeanu

 Iată însă că socoteala de acasă a preşedintelui CJ nu s-a potrivit cu cea a coaliţiei majoritare din Consiliu: PNL-UDMR-PSD. Liberalii, udemeriştii şi pesediştii s-au pus pe treabă şi până marţi dimineaţă, înainte de şedinţă, au reîmpărţit cele 27,2 milioane de lei noi – bani care revin primăriilor din cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit.

 La ora 11, când a început şedinţa, consilierul judeţean PNL, Traian Bulzan, a luat cuvântul şi a propus o altă listă cu împărţirea banilor către primării, decât cea prezentată de Radu Ţîrle. A fost momentul în care a început tărăboiul. Preşedintele Radu Ţîrle a insistat că criteriul populaţiei e cel obiectiv şi că de acesta trebuie ţinut cont atunci când se împart banii. I-a ţinut isonul şi Ionel Avrigeanu – liderul grupului consilierilor PDL. „Sigur că coaliţia a venit cu propria variantă, în care primăriile PNL, UDMR şi parţial PSD iau totul, iar primăriile PDL nimic. Această abordare este total greşită, deoarece în politică roata se învârte. S-a deschis un precedent în care coaliţia de guvernare ia absolut toţi banii, iar Opoziţia nu primeşte nimic!”, a tunat Avrigeanu, reclamând şi faptul că doar cinci consilieri judeţeni au văzut lista propusă de PNL-UDMR-PSD până la ora şedinţei!

 PDL ia de la Guvern

 Spusele pedelistului nu i-a impresionat, totuşi, pe cei din coaliţie. Eventual doar pe Mihai Bar (PSD), care i-a dat dreptate lui Avrigeanu, precizând, totuşi, că Guvernul a făcut invers: „90% din banii de la Guvern au mers către PDL, iar 10% către PNL şi PSD”, a spus Bar, omiţându-i din problemă pe cei de la UDMR.

 Alături de vicepreşedintele liberal Voloşeniuc, Kiss i-a transmis lui Avrigeanu cam acelaşi lucru: că CJ Bihor dă bani la primarii PNL-UDMR-PSD deoarece Guvernul sprijină PDL. „Pe această logică, se face o echilibrare. E adevărat, o sumă mai mică merge spre primăriile PDL”, a spus Voloşeniuc. „Am încercat să echilibrăm, deoarece Guvernul a dat mult mai mult celor de la PDL”.

 În cele din urmă, propunerea lui Ţîrle – de alocare a banilor după criteriul locuitorilor – a primit doar zece voturi „pentru”, din partea PDL. În schimb, varianta prezentată de consilierul PNL Traian Bulzan a fost creditată cu cele 25 de voturi ale consilierilor PNL, UDMR şi PSD.

 Din cele 27,2 milioane de lei noi împărţiţi de Executivul CJ Bihor, doar circa 1 milion de lei noi au mers către primăriile PDL din judeţ, ne-a informat directorul economic al Consiliului Judeţean, Dimitrie Musca.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !