Banii UE in strazi oradene

Reactualizat la:
Banii UE in strazi oradene
Oradea este singura care a cerut finanţare de la Programul Operaţional Regional N-V pentru drumuri orăşeneşti.

Pe 19 străzi orădene s-au terminat şantierele de reabilitare sau modernizare, odată cu încheierea proiectului “Modernizare străzi în vederea fluidizării traficului de acces între zonele rezidenţiale şi funcţionale din municipiul Oradea”.

Prin Programul Operaţional Regional(POR), Oradea a primit peste 9,7 milioane lei şi a contribuit cu peste peste 2.4 milioane lei pentru realizarea a peste 10 km drum stradal asfaltat, a explicat Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie.

Proiectul s-a derulat in întervalul 4 septembrie 2009 – 4 septembrie 2011.

În garanţie

Execuţia lucrărilor a fost adjudecată de Drumuri Orăşeneşti SA. Când s-a intrat pe amplasamente, unele dintre străzi erau pavate cu piatră de râu, altele erau cu covorul asfaltic uzat de intervenţii la reţele. „Cu cele 19 străzi suntem în perioada de garanţie de cinci ani asumată de constructor prin contract. Sunt 20 de panouri informative permanente instalate pe acestea străzi, luni se va face recepţia acestora”,a declarat Ghitea, precizând că pe B-dul Decebal s-au instalat două, câte unul pe fiecare tronson. Pentru rezidenţi, asta înseamnă că în următorii cinci ani nu mai pot primi avize de desfacere a asfaltului pentru niciun fel de lucrări.

Probleme…

Şantierul care a ridicat cele mai multe probleme a fost cel de pe strada Iuliu Maniu. Cauza a constituit-o numărul mare de operatori şi companii care şi-au introdus sau mutat reţelele şi slaba cooperare, consideră directorul tehnic.

Acesta nu a putut oferi garanţii că problema reclamată de o parte a rezidenţilor – că la ploi semnificative li se inundă subsolurile, este rezolvată. A punctat, însă, că soluţii tehnice se pot gasi. „Poate că lucrarea s-a lungit şi pentru că cei care au dorit s-au putut branşa la reţelele de utilităţi”, apreciază Ghitea.

2,4% din total

Proiectul orădean este unic între cele finanţare prin POR în Nord-Vest. „ Este singurul contractat şi implementat pe drumuri orăşeneşti. Celelalte administraţii au preferat să lucreze pe drumuri naţionale sau judeţene”, a declarat Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Primăriei.

Cele 19 străzi reprezintă 2,4 % din totalul străzilor din Orădea, după cum reiese din datele proiectului. În prezent, din cele 795 câte există în Oradea, 300 sunt încă nemodernizate. „Nu trăim cu iluzia că vom putea accesa bani pentru 200 de străzi”, a declarat Ghitea dar a precizat că Municipalitatea pregăteşte un nou pachet de 80 de străzi pentru modernizare în intervalul 2011 – 2012.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !