Banii UE pentru sate, dirijaţi discreţionar?

2Comentarii
Banii UE pentru sate,  dirijaţi discreţionar?
PSD acuză conducerea APDRP că a tăiat în mod arbitrar finanţarea europeană pentru comunele bihorene.

Senatorul PSD Ioan Mang acuză conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) de tăierea de pe listă, pe nepusă masă, a 12 proiecte depuse de comune bihorene, ce iniţial fuseseră declarate eligibile şi finanţabile. Conform spuselor senatorului Mang, iniţial, din 80 de proiecte depuse de către Bihor, 31 au trecut de analiza a două comisii, fiind declarate eligibile. „Bihorul figura pe site-ul APDRP cu 31 de proiecte finanţabile, iar la două zile după am constatat că am rămas cu 19. Celelalte fuseseră depunctate. E vorba în primul rând despre primării PSD. Probabil că Bihorul a avut prea multe proiecte. Erau peste 10% din total, pe toată ţara”, a anunţat preşedintele interimar PSD Bihor.

Ce s-a tăiat

Senatorul Mang îl vede principal vinovat pe directorul general al APDRP, Mihai Vădan. Acesta ar fi tăiat de pe listă opt comune cu primari PSD din Bihor. E vorba despre fonduri europene, ce vin prin Măsura 322 (Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale).
Mang a dat şi câteva exemple de comune depunctate brusc de către Agenţie, astfel încât acestea să nu mai aibă punctajul minim necesar pentru finanţare. Adică 64 de puncte. Iată-le: Ţeţchea – de la 66 de puncte a ajuns la 59 (i s-a tăiat căminul cultural), Cefa – de la 64 de puncte a ajuns la 57 (s-a tăiat programul after school), Sânnicolau Român – de la 67 de puncte a ajuns la 20 (au fost tăiate drumul, căminul cultural şi programul after school).

Dincolo de aceste comune, parlamentarul a mai arătat că trei comune au punctajul necesar, însă nici acestea nu vor primi finanţare deoarece sunt „sunt prea jos în schemă”. Vorbim despre Drăgăneşti, Popeşti şi Remetea. Mang: „Până vineri (14 mai – n.r.) erau opt comune cu primari PSD care erau finanţabile. Azi nu mai e niciuna”.

Acelaşi Mang a arătat însă că nu doar comune cu primari PSD au fost depunctate… Senatorul afirmă că va cere suplimentarea sumelor pe Măsura 322, astfel încât toate proiectele ce au obţinut punctajul minim necesar să poată fi finanţate. De asemenea, Mang a anunţat că va cere reanalizarea proiectelor tăiate în ultima clipă de pe lista celor eligibile. Parlamentarul PSD spune că sunt şi parlamentari PDL care sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă la APDRP, dându-l exemplu pe Cezar Preda.

C.C.

Taguri: , , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor