Barem afişat la română

4Comentarii
Barem afişat la română
ORADEA – Variana 11 pentru proba de limba şi literatura română a fost extrasă, luni, de către directorul general pentru învăţământul preuniveristar şi secretarul de stat, în prezenţa ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei. | Barem română

Ministrul Cristian Adomniţei a declarat că, pentru prima dată în acest an, au fost luate măsuri sporite de securitate, astfel că toate materialele didactice, dar şi telefoanele mobile ale elevilor şi profesorilor au fost depuse într-o sală sub supraveghere.

            “Am vrea ca nimeni să nu mai fraudeze examenul pentru a asigura egalitatea de şanse. În plus, subiectul a fost extras din două urne. Dacă ar fi fost extrasă din ambele boluri doar biletul cu numărul zero, atunci subiectul ar fi avut numărul 100”, a explicat Adomniţei.

            Varianta cu numărul 11 cuprinde trei puncte. Unul în care elevii trebuie să arate că poezia “Părinţi” de Ana Blandiana aparţine genului liric. De asemenea, ei au de făcut o analiză a unui text şi să redacteze o cerere către directorul şcolii pentru obţinerea unei burse de merit.

 

Vizualizare barem

            Baremul va fi afişat deja pe site-ul MECT la ora 12.30 şi poate fi vizualizat direct pe fişierul ataşat (download Barem_romana)

Pentru prima dată, profesorii evaluatori au fost chemaţi în centre încă de la ora 8.30 pentru a se familiariza cu subiectul, iar după ce vor fi afişate baremele vor putea începe imediat corectarea lucrărilor. 

            Cei peste 220.000 de elevi înscrişi la testele naţionale au susţinut luni, proba scrisă la limba şi literatura română, varianta de subiect din cele 100 posibile fiind comunicată centrelor de testare la ora 9.00, prin intermediul postului Radio România Actualităţi.

            Testele naţionale din acest an se desfăşoară în perioada 18-28 iunie, pentru susţinerea examenelor din cadrul acestora înscriindu-se 228.429 de elevi, aceştia fiind repartizaţi în 970 de centre de examen. Prima probă a testelor naţionale – la limba şi literatura (scris) – va fi susţinută luni, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).

            Examenul conţine trei probe obligatorii pentru elevii care au absolvit cursurile în şcoli cu predare în limba română (limba şi literatura română, matematică şi istoria românilor sau geografia României), în funcţie de opţiunea fiecărui candidat. Elevii care au absolvit cursurile clasei a VIII-a la o unitate şcolară cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine şi o probă de limbă maternă. Pentru această probă s-au înscris 12.299 elevi.

            Marţi, 19 iunie, elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine proba de limbă maternă. În zilele următoare, respectiv 20 şi 21 iunie, sunt programate probele scrise la matematică, respectiv – la alegere – istoria românilor sau geografia României.

            Prima afişare a rezultatelor va avea loc în data de 24 iunie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Rezolvarea acestora este prevăzută în perioada 25 – 27 iunie, iar afişarea rezultatelor finale, în data de 28 iunie.

            Comisia naţională de examen va organiza, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în toate cele patru zile în care vor avea loc probe (18 – 21 iunie), începând cu ora 8.50, şedinţa publică de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile.

            Numărul variantei extrase va fi comunicat centrelor de testare la ora 9.00, prin intermediul postului Radio România Actualităţi şi va fi afişat pe http://www.subiecte2007.edu.ro/.

            Extragerea variantei de subiect pentru fiecare probă se va face prin utilizarea a două urne distincte în care vor fi introduse câte 10 bile cu bilete marcate cu numere de la 0 la 9. Culorile celor două tipuri de bile şi bilete vor fi distincte. Preşedintele comisiei stabileşte, anterior extragerii, din care urnă se extrage cifra zecilor şi din care urnă se extrage cifra unităţilor pentru numărul variantei care va fi transmisă elevilor spre rezolvare. Din fiecare urnă va fi extrasă câte o bilă. Numerele înscrise pe biletele din interiorul celor două bile vor compune numărul variantei de subiect.

            Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face între orele 7.30 – 8.30, pe baza buletinului sau cărţii de identitate, respectiv a certificatului de naştere (în cazul candidaţilor care nu au carte de identitate).

            Elevii care nu au asupra lor actul de identitate şi legitimaţia de testare nu sunt acceptaţi în sală. În cazuri excepţionale, comisia de testare poate accepta în sală candidaţi care nu au actele de identitate dacă sunt recunoscuţi de un cadru didactic sau de doi candidaţi şi sub rezerva prezentării documentelor până a doua zi. În cazul în care elevul nu prezintă până a doua zi, acesta va fi eliminat, iar lucrarea îi va fi anulată.

            Candidaţii care au asupra lor alte materiale (telefon mobil, culegeri, manuale, notiţe, însemnări, precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare) decât cele permise în sala de examen vor primi o pungă în care să le introducă, împreună cu o etichetă pe care îşi consemnează numele şi vor fi îndrumaţi de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. În mod excepţional, în ziua desfăşurării probei de matematică, accesul candidaţilor este permis în centrul de examen cu compas, creion, riglă şi raportor pe care nu sunt inscripţionate formule matematice.

            Din momentul extragerii variantei de subiect, niciun elev nu mai poate intra în sălile de examen. După distribuirea subiectelor, candidaţii au la dispoziţie două ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia.

            Candidaţii pot părăsi centrul de testare cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. Dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, va fi însoţit de către unul dintre cadrele didactice care supraveghează, până la înapoierea în sala de testare.

            Pentru fiecare sală în care se desfăşoară probe scrise sunt repartizate câte două cadre didactice de altă specialitate decât cea la care se susţine proba şi din altă unitate de învăţământ decât cea din care provin candidaţii. Se va avea în vedere ca în aceeaşi sală să nu fie asistenţi până la gradul doi de rudenie, să nu rămână aceleaşi formaţii de asistenţă în zile diferite şi nici aceiaşi asistenţi pentru aceleaşi săli, la probe diferite.

            În timpul desfăşurării testelor naţionale, în săli au dreptul să intre numai preşedintele, vicepreşedintele, secretarii şi membrii comisiei judeţene, preşedintele, secretarul şi membrii comisiei centrului de testare, precum şi reprezentanţii Comisiei naţionale şi ai comisiei judeţene, împuterniciţi cu delegaţie. Aceştia nu pot da candidaţilor niciun fel de indicaţie referitoare la rezolvarea subiectelor, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi.

            Candidaţii surprinşi având asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, precum şi cei prinşi copiind în timpul desfăşurării testelor naţionale vor fi eliminaţi de la testele naţionale din anul respectiv.

            Testele naţionale se organizează în vederea realizării selecţiei şi repartizării absolvenţilor de clasa a VIII-a în clasa a IX-a a ciclului inferior al liceului sau a şcolii de arte şi meserii. Procedura de selecţie privind accesul absolvenţilor clasei a VIII-a în clasa a IX-a are în vedere media la testele naţionale, cu o pondere de 50 la sută şi media de absolvire a claselor a V- VIII, cu o pondere de 50 la sută.

            Au dreptul să se prezinte la testele naţionale atât persoanele care au promovat clasa a VIII-a de gimnaziu din seria curentă, cât şi cele din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate sau testele naţionale, indiferent de vârsta candidatului.

            Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, respectându-se cu stricteţe baremele de evaluare şi de notare transmise de Comisia naţională. Nota minimă de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat dacă obţine cel puţin nota 5 la fiecare test. În caz contrar este declarat respins. Media generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la cele 3 teste naţionale (respectiv 4, pentru candidaţii care susţin şi test scris la limba şi literatura maternă).

            Elevilor care promovează Testele naţionale li se eliberează un certificat care să ateste promovarea acestora. Celor care nu promovează li se eliberează, la cerere, copie după foaia matricolă. În caz de nepromovare a Testelor naţionale, absolvenţii clasei a VIII-a pot fi repartizaţi în clasa a IX-a, la şcoala de arte şi meserii.

            Colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, pentru asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare este interzisă, atenţionează MECT.

Cristian Horgos4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor