Baschetbaliștii de la CSM „joacă” cu polițiștii pentru toți elevii de gimnaziu

De Otilia Șandor
Poftiți la meci PolițiaBh&BaschetCSM
Poftiți la meci PolițiaBh&BaschetCSM - © FOTO: IJP Bh
Copiii sunt poftiți la un demo antibullying de Poliția Bh&BaschetCSM.

O inițiativă inedită, pentru a demonstra cât de important e fair-play-ul, a polițiștilor de la Prevenirea Criminalității va avea loc vineri, 29 martie, pe teren de… baschet.

Echipa de baschet CSM Oradea a îmbrățișat ideea polițiștilor de a demonstra copiilor de gimnaziu cât de mult rău poate face bullyingul și cum acesta trebuie înlocuit cu fair-play-ul, la proiect alăturându-se și magicienii orădeni Eduard și Bianca.
Este vorba despre un proiect amplu („Împreună împotriva bullying-ului! Să luăm atitudine!”) derulat în acest an școlar de către Poliția Bihor, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Centrul Județean de Resurse Psihopedagogice Bihor.

Proiectul e destinat prevenirii fenomenului de bullying în rândul elevilor de gimnaziu și se desfășoară în 50 de unități școlare gimnaziale din Bihor, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a copiilor, părinţilor, cadrelor didactice şi a comunității locale despre efectele negative ale fenomenului de bullying în rândul elevilor de gimnaziu și modelarea unor atitudini şi deprinderi de comportament prosocial în rândul acestora.

La meciul pe care echipa C.S.M. Oradea îl va disputa vineri, 29 martie, începând cu ora 17.15, sportivii orădeni vor intra pe teren echipați în tricouri dedicate acestui proiect, inscripționate cu sloganul campaniei. Tricourile vor ajunge, ulterior, la copiii din public, însoțite de autografe.

Nu doar vineri!

Astfel, în perioada următoare, echipa de baschet CSM Oradea va participa, alături de polițiștii bihoreni, la activități preventive desfășurate în școli, pentru a promova fair-play-ul. Sportivii orădeni vor promova mesaje antibulying, prin intermediul unui scurt filmuleț preventiv, realizat de polițiștii de prevenire bihoreni, în care baschetbaliștii orădeni se vor implica direct.

„Credem că sportul înseamnă respect și colegialitate și dorim să transmitem aceste valori copiilor care visează să ajungă precum baschetbaliștii preferați” – este mesajul transmis de reprezentanții clubului sportiv orădean.

Viața e o magie frumoasă!

Și magicienii Eduard și Bianca vor participa la realizarea filmulețului preventiv care, ulterior, va fi promovat atât în întâlnirile derulate de polițiștii bihoreni în școli, cât și în media. Pornind de la ideea că viața însăși e o magie, magicienii vor demonstra, printr-un joc de magie, simbolic, în fața copiilor pe care îi vor vizita în școli, consecințele pe care le au hărțuirea și agresivitatea verbală asupra sufletului unui copil.

În acest an școlar, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de profesori și psihologi, au desfășurat deja peste 120 de activități preventive în cele 50 de școli din județul Bihor, în care au fost implicați activ peste 4.000 de elevi, profesori și psihologi.

FACT BOX

Ce e bullyingul?

Bullying-ul – este un cuvânt împrumutat din limba engleză, care reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme: VERBAL – țipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri; FIZIC – palme, loviri, îmbrânciri, bătăi; MOBBING – agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ; RELAȚIONAL – intimidare, denigrare, izolare, manipulare; CYBERBULLYING – trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau Internet pentru a denigra imaginea unei persoane; SOCIAL – excludere, insulte cu privire la statutul social.

Bullyingul poate fi intenționat (agresorul are ca intenție să rănească pe cineva), repetat (aceeași persoană este rănită mereu și mereu) sau un dezechilibrul de forţe (agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură).
Fenomenul bullying începe, de multe ori, ca un joc, însă se transformă într-un abuz, care poate avea efecte foarte grave, un joc în care toți jucătorii au ceva de pierdut!
Dacă te afli în postura de victimă:
– Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult, profesor, părinte sau polițist. Dacă nu vei spune nimănui ce ți se întâmplă, problema ta nu se va rezolva!
– Dacă cineva te-a lovit sau te-a îmbrâncit în mod intenționat, cere ajutorul unui profesor, nu răspunde provocărilor cu violență!
– Apelează la comunicare, care, de cele mai multe ori, duce la rezolvarea problemelor;
– Nu trebuie să faci lucruri care nu-ţi plac, doar pentru a nu deveni o victimă! Ignoră-l! Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui și nu despre tine.
– Distanţează-te de situaţia şi de locul respectiv.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !